Directorul DGASPC Prahova, demis de şeful CJ. Câmpeanu: Lipsa banilor nu justifică lipsa de respect

Măsuri dure după scandalul de la Protecţia Socială Prahova, instituţia unde mai multe persoane bolnave au fost umilite. Directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova (DGASPC), Vasilica Florea, medicul care conduce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap au fost destituite de preşedintele Consiliului Judeţean, informează România TV. De asemenea, directorul adjunct al instituţiei va fi suspendat.
Romania TV
17 mai 2013, 08:05
Directorul DGASPC Prahova, demis de şeful CJ. Câmpeanu: Lipsa banilor nu justifică lipsa de respect

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cozma, a decis vineri să o demită pe şefa DGASPC, Vasilica Florea, informează România TV. Schimbarea din funcţie vine după ce presa a difuzat imagini cu bolnavi cu handicap umiliţi la DGASPC din Ploieşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a anunţat, vineri, că, în urma verificărilor făcute la DGASPC Prahova, CJ a emis dispoziţie de suspendare din funcţie a directorului adjunct al DGASPC Prahova, Alexandru Bocioacă.

De asemenea, medicul şef de comisie Viorica Oniga a primit dispoziţie de eliberare din funcţie, însă aceasta va rămâne în fruntea comisiei de evalure până când se va găsi un înlocuitor, Oniga fiind singurul medic angajat al instituţiei.

Cosma a spus că pentru ocuparea funcţiilor respective urmează să se organizeze un concurs conform legii.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a cerut sancţionarea şi reorganizarea DGASPC Prahova. Ministrul Muncii a mai spus că actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că verificările au arătat că angajaţii serviciului nu se deplasează la domiciliul persoanelor, astfel că evaluarea se face doar în baza documentelor.

„Este foarte grav că aceste evaluări nu se fac la domiciliul persoanei”, a spus Mariana Câmpeanu.

Asaltul care a fost în media cu foarte multe cazuri descoperite şi prezentate m-au făcut să mă gândesc cu mai multă atenţie la amploarea acestui fenomen, la faptul că foarte multe din cazurile prezentate erau tragice şi două idei mi-au venit în momentul respectiv. Una care mi-a demonstrat că pe zi ce trece ne dezumanizăm şi a doua că sistemul acesta e închistat. Un semnal foarte important pe care l-aţi transmis societăţii. Fiecare persoană trebuie să-şi facă datoria conform atribuţiilor pe care le au în fişa postului. E atât de important şi pare atât de banal, dar cred că dacă fiecare persoană şi-ar face datoria multe probleme nu ar fi existat. Ţin să mulţumesc presei şi sper în continuare să mă ajutaţi să desţelenesc acest sistem”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a mai precizat: „Pentru că sunt aproape 700.000 de persoane cu handicap adulte, nu m-am oprit la Prahova, deja am demarat un control la toată ţara, un control fulger. El va trebui să sesizeze disfuncţionalităţile majore„.

„Lipsa banilor nu justifică lipsa de respect”, a comentat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri, în şedinţa de Guvern, reprezentanţilor ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi Corpului de Control al Guvernului să analizeze situaţia de la DGASPC Prahova, astfel încât să fie stabilit dacă vinovaţii trebuie concediaţi sau dacă trebuie schimbat sistemul.

„Rog cele două ministere, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, împreună cu Corpul meu de control, să mă informeze dacă este o problemă de persoane, trebuie date afară acele persoane, dacă e o problemă de sistem trebuie să îmbunătăţim sistemul”, a spus Ponta, enunţând posibilitatea ca Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Handicap să revină sub coordonarea Guvernului.

Georgeta Bratu, secretar de stat la Ministerul Muncii, prezentă la şedinţă în absenţa ministrului Mariana Câmpeanu, i-a spus premierului că ministerul se ocupă doar de elaborarea metodologiei în domeniu şi nu coordonează direcţiile teritoriale de sistenţă socială. Ea a mai precizat că bătrâna care a fost prezentată în mass-media cum urca, în genunchi, scările Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova venea doar să depună o cerere şi nu a fost chemată pentru reevaluare.

„Cazul prezentat la televizor – venise doar să-şi depună dosar de persoană cu handicap, nu era chemată la reevaluare şi acest lucru putea fi făcut şi de fiul care o însoţea”, a explicat Bratu.

Premierul a replicat că nu doreşte ca responsabilitatea să fie „pasată” de la Guvern la autorităţi locale şi invers.

Zilele trecute, în presă au apărut imagini revoltătoare în care mai mulţi bolnavi cu handicap erau nevoiţi să se chinuie pentru a urca scările sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova.

Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care a fost filmată urcând scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn.

Tot la Ploieşti, un bărbat cu piciorul amputat a fost nevoit să se prezinte în faţa comisiei de reevaluare.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Când este bine să bei cafea, de fapt. Ce recomandă medicul Vlad Ciurea să faci în fiecare zi: “Trebuie să fie relaxare și plăcere”
Capital.ro
Schimbare uriașă în România. A intrat în vigoare de la 1 August. Toți românii vor beneficia
Playtech.ro
SFÂȘIETOR Ce le-a spus Nicu Covaci colegilor săi înainte să moară. ȚI se rupe sufletul
DailyBusiness
Sute de mii de pensionari NU își permit medicamentele! Cât de MICI sunt indemnizațiile sociale în România
Adevarul
Se apropie pacea în Ucraina? Expert român în diplomație de la Oxford: „Toate acestea ridică multe semne de întrebare”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Ce teritorii a pierdut România în istorie. Cum arăta țara în întregime
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
BREAKING | Sorin Porojan, un cunoscut om de afaceri din Argeș, a murit după ce a căzut cu ATV-ul într-o râpă
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris. Echipa feminină de 8+1 la canotaj și-a confirmat supremația în această probă
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
România câștigă aurul la canotaj 8+1 la Jocurile Olimpice
MediaFlux
A fost găsit SPÂNZURAT! DOLIU în FOTBALUL românesc
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?