Curtea de conturi: Directoarea TVR a încasat în 2018 cu 59.000 de lei mai mult decât i se cuvenea

Curtea de Conturi a prezentat miercuri un raport privind Societatea Română de Televiziune, una dintre probleme fiind salariul încasat în 2018 de directorul Doina Gradea.
Romania TV
30 ian. 2020, 10:21
Curtea de conturi: Directoarea TVR a încasat în 2018 cu 59.000 de lei mai mult decât i se cuvenea

Raportul prezentat de Curtea de Conturi după analiza făcută la Societatea Română de Televiziune arată că preşedintele şi directorul Doina Gradea a încasat în 2018 drepturi salariale mai mari decât prevede legea, astfel că bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu 59.000 de lei. În plus, aceasta a influenţat şi indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie, care au primit şi ei mai mulţi bani, aducându-se astfel un prejudiciu suplimentar de 178.000 de lei.

„Având în vedere că s-au constatat abateri de la cadrul legal, nereguli în gestionarea patrimoniului sau nerespectarea principiilor de eficiență, economicitate și eficacitate, care au afectat acuratețea datelor din situațiile financiare încheiate la data de 31.12.2018, s-a exprimat o opinie contrară. Constatări Constatările Curții de Conturi se referă, în principal, la nereguli în procesul de achiziții publice, la decontarea unor cheltuieli nejustificate/neeligibile, la evidențierea în conturi bilanțiere a valorii bunurilor aparținând domeniului public al statului, la neactualizarea valorii mijloacelor fixe cu valoarea investiției și nici a valorii din Inventarul bunurilor aparținând domeniului public al statului, la deficiențe în derularea unei investiții, respectiv la demararea investiției de modernizare a sistemului energo-tehnologic fără ca aceasta să fie suficient fundamentată în ceea ce privește regimul juridic al bunurilor, valorile contabile ale acestora, estimarea costurilor cu reparațiile, precum și la nereguli privind încheierea și derularea unor contracte de cesiune a drepturilor de autor.
În cursul anului 2018, SRTv a efectuat lucrări de investiții din resurse financiare alocate de la bugetul de stat, în sumă de 699 mii lei, la clădirea „Corp Ateliere”, care, potrivit legii, aparține domeniului public al statului, fiind aflată în administrarea entității. SRTv nu a actualizat valoarea mijlocului fix în evidența contabilă la data de 31.12.2018 și nu a inițiat demersurile necesare în vederea actualizării valorilor de inventar a bunurilor cuprinse în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului cu valoarea investițiilor efectuate la acestea, finalizate, recepționate și date în folosință. SRTv are reflectate în evidența contabilă și, implicit, în situațiile financiare imobilizări corporale de natura terenurilor și construcțiilor aflate în patrimoniul public al statului, date în administrarea acesteia în baza Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 936.929 mii lei, deși, în conformitate cu prevederile pct. 411 din OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, bunurile de natura
patrimoniului public, primite în administrare, nu se evidențiază în conturi bilanțiere. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat o serie de abateri în ceea ce privește sistemul de control intern managerial implementat în cadrul SRTv, referitoare la lipsa unor proceduri în domenii precum achizițiile publice, reevaluarea activelor, recepția bunurilor achiziționate, a serviciilor prestate și a lucrărilor executate, respectiv casarea bunurilor.
În anul 2018, directorul general al SRTv a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit funcției de ministru, ceea ce a avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma de 59 mii lei. Acordarea directorului general a unui salariu brut superior celui stabilit pentru funcția de ministru prin Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a influențat cuantumul indemnizației acordate membrilor Consiliului de Administrație. Astfel, valoarea totală a indemnizațiilor, acordată suplimentar membrilor Consiliului de Administrație, a fost de 178 mii lei, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu această sumă.
Încheierea unor contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe s-a realizat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. Aceasta dovedește că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător și că operațiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal.
Nu au fost respectate prevederile legale cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, acest fapt având drept consecință utilizarea nelegală a fondurilor alocate de la bugetul de stat, prin depășirea normativelor de cheltuieli stabilite pentru cazare și diurnă, în deconturile de cheltuieli pentru deplasări externe ale președintelui – director general al SRTv”, se arată, printre altele, în raportul întocmit şi publicat de curtea de conturi.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra unei greve în sectorul transporturilor aeriene din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei