Directoarea unui centru de neuropsihiatrie a făcut plângeri penale pe numele tuturor asistenţilor

Directoarea unui centru de reabilitare neuropsihiatrică din Prahova a depus plângere penală pe numele tuturor asistenţilor medicali care lucrează în centru, acuzându-i de denigrarea beneficiarilor şi fiind nemţulumită că aceştia au pus presei la dispoziţie documente interne ale aşezământului social, potrivit Mediafax.
Romania TV
30 aug. 2013, 15:32
Directoarea unui centru de neuropsihiatrie a făcut plângeri penale pe numele tuturor asistenţilor

Directoarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlaţi, Niculina Panait, a depus plângere penală pe numele a zece angajai ai acestei instituţii aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega.

Contactată telefonic, vineri, directoarea centrului de la Urlaţi, Niculina Panait, a declarat că a depus plângere penală pe numele tuturor asistenţilor medicali din centrul pe care îl conduce întrucât unii dintre aceştia au participat la o emisiune realizată de o televiziune locală, emisiune în care „au adus atingere imaginii beneficiarilor”.

În plus, directoarea Niculina Panait s-a arătat nemulţumită şi de faptul că unii dintre angajaţii centrului au pus la dispoziţie presei documente interne ale instituţiei.

Ea spune că a decis să depună plângere penală pe numele asistenţilor după ce Poliţia a deschis o anchetă în cazul unui presupus viol în centru.

„Gândiţi-vă şi dumneavoastră că aceşti salariaţi care trebuia să aibă grijă de persoanele cu handicap s-au apucat să dea pe post anumite documente cu regim intern şi să facă nişte afirmaţii cu privire la persoana cu handicap, căreia i s-au încălcat drepturile şi i-au acuzat de nişte lucruri neadevărate, s-a sesizat din oficiu Poliţia”, a spus Panait.

Ea a precizat că unii dintre colegii săi din alte instituţii publice i-au spus că ceea ce au făcut angajaţii centrului constituie infracţiune.

„Afirmaţiile cu privire la viol făcute de către un salariat de-al meu sau mai mulţi salariaţi de-ai mei care s-au dus şi au făcut o emisiune la care televiziune nu mai ştiu, iar detaliile şi documentele puse la dispoziţie aceleiaşi televiziuni, în momentul în care eu am avut un control de la ITM şi de la Inspecţia socială chiar în acea perioadă şi am relatat aceste… Mi-au spus: «bun, dar ceea ce s-a întâmplat la dumneavoastră în centru este chiar o infracţiune. Ce metode aţi adoptat?» Şi atunci am făcut o plângere penală în scris, pe care am adresat-o IPJ Prahova”, a declarat directoarea Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlaţi.

Întrebată care este infracţiunea de care îşi acuză subalternii, Niculina Panait a răspuns: „Sincer, nici eu nu vă pot spune pe dinafară acum”.

De asemenea, întrebată de ce a depus plângerea penală pe numele tuturor asistenţilor medicali angajaţi a centrului, directoarea a explicat că nu avea de unde să ştie cine anume a dat documente presei.

„Vă daţi seama că eu nu aveam cum să ştiu care salariat a dat, care salariat nu a dat (documente şi declaraţii în presă – n.r.). Dar grupa aceea întreagă, toţi aveau acces la documente pe care le-au făcut publice”, a afirmat Niculina Panait.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu, a confirmat că pe numele mai multor angajaţi a centrului social de la Urlaţi a fost depusă o plângere penală, precizând că această plângere a fost trimisă spre soluţionare Serviciului de Investigaţii Criminale, care a deschis o anchetă în acest sens.

Surse apropiate anchetei au precizat că directoarea îşi acuză subalternii de comiterea infracţiunii de „sustragere de documente”.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlaţi, instituţie în care sunt internaţi peste 150 de bolnavi psihic, atât bărbaţi, cât şi femei, a fost în acest an subiectul a două scandaluri.

La sfârşitul lunii martie, o femeie internată de 21 de ani în acest centru, diagnosticată cu encefalopatie şi autism, a născut un copil la maternitatea din Ploieşti, fără a se cunoaşte cine este tatăl copilului, în condiţiile în care femeia nu poate comunica, iar autorităţile au declarat că cel mai probabil tatăl este unul dintre bărbaţii internaţi în centru.

După ce presa a relatat despre acest incident, la centru a fost deschisă o anchetă internă în urma căreia 11 angajaţi au fost sancţionaţi cu reducerea salariului cu 10 la sută pe o perioadă de trei luni, pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, fiind consideraţi vinovaţi pentru situaţia femeii. Aceştia sunt asistenţi medicali, iar unii dintre ei au declarat, sub protecţia anonimatului, că sancţiunile sunt incorecte, întrucât ei nu aveau cum să-şi dea seama că femeia era însărcinată, în condiţiile în care este supraponderală. Asistenţii medicali susţin că medicul cu care are contract centrul de recuperare ar fi trebuit să vadă că aceasta este gravidă. De asemenea, angajaţii au afirmat că medicul respectiv trece pe la centru foarte rar, dar că cere asistenţilor medicali rapoarte medicale prin telefon sau e-mail.

Întrebată dacă salariaţii sancţionaţi în cazul femeii care a născut sunt aceiaşi pe care i-a reclamat la poliţie, directoarea Niculina Panait a răspuns afirmativ, spunând că este vorba despre „aceeaşi grupă de salariaţi, asistenţii medicali”.

Ulterior, în primăvara acestui an Poliţia Prahova a deschis o anchetă în centrul de la Urlaţi după ce presa a relatat că unul dintre bărbaţii internaţi în acest aşezământ ar fi fost abuzat sexual de un alt bărbat internat în centru. Ancheta este încă în desfăşurare, iar surse din poliţie au declarat că examenul medico-legal la care a fost supusă presupusa victimă nu confirmă abuzul sexual.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap din Urlaţi a beneficiat, în ultimii, ani, de sume importante de bani pentru renovarea clădirilor şi dotarea acestora. Astfel, printr-un proiect Regio centrul a primit din fonduri de 3.792.631 lei pentru reabilitarea a patru dintre cele cinci pavilioane în acre funcţionează acest aşezământ.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță horoscopul pentru ultimele luni din 2024. Ce trebuie să facă zodiile, cum să iasă pe plus pe final de an. Doar așa veți avea noroc de bani și fericire
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să depună minim 5.000 lei. Timpul se scurge
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Mulți români iubesc să facă asta la bloc. Hobby-ul care aduce mari amenzi
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!