Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

Președintele - director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 - 400 de angajați.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 14:42
Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus ea.

TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

În ceea ce privește plățile „datoriilor istorice”, în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

„Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2”, a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un „canal experimental” pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. „Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe”, a spus ea.

Directorul TVR a adăugat că, în „cel mai rău scenariu”, cu datoriile actuale și taxa tv actuală, „nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajați”. „De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie”, a arătat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiecții financiare. Astfel, în cazul în care taxa tv ar crește de la 4 la 4,5 lei pe lună/persoană, televiziunea ar câștiga peste 8.800.000 de euro. În cazul în care ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar crește cu peste 2.600.000 de euro. Dacă ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar crește cu peste 700.000 de euro.

De asemenea, Irina Radu a subliniat că, pentru ca televiziunea publică să facă performanță, ar trebui schimbat și modul în care se lucrează, din punct de vedere editorial.

În opinia ei, „procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetența, nu să protejeze instituția”. „Trebuie un Consiliu de Administrație care să schimbe felul de a lucra”, a spus ea, un consiliu care să semneze „un contract de muncă realist”.

Irina Radu a declarat că a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse și variantele în care TVR nu va primi mai mulți bani.

Irina Radu a afirmat că au existat, recent, discuții referitoare la crearea unei societăți comune de radio și televiziune, fără a se ajunge la o concluzie. „Sunt unii pro și unii contra”, a spus ea, adăugând că SRR nu își dorește această unificare. „Urmează să am o discuție și cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu”, a adăugat ea.

Totodată, președintele — director interimar al TVR a spus că, în prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. „Eu nu am cu cine lucra. Președintele TVR nu are un staff în organigramă”, a arătat ea.

„În momentul acesta televiziunea nu e un loc care să te inspire. Lumea și-a pierdut încrederea și după procesele care au existat anii trecuți”, a mai spus aceasta.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...