Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

Președintele - director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 - 400 de angajați.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 14:42
Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus ea.

TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

În ceea ce privește plățile „datoriilor istorice”, în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

„Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2”, a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un „canal experimental” pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. „Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe”, a spus ea.

Directorul TVR a adăugat că, în „cel mai rău scenariu”, cu datoriile actuale și taxa tv actuală, „nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajați”. „De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie”, a arătat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiecții financiare. Astfel, în cazul în care taxa tv ar crește de la 4 la 4,5 lei pe lună/persoană, televiziunea ar câștiga peste 8.800.000 de euro. În cazul în care ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar crește cu peste 2.600.000 de euro. Dacă ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar crește cu peste 700.000 de euro.

De asemenea, Irina Radu a subliniat că, pentru ca televiziunea publică să facă performanță, ar trebui schimbat și modul în care se lucrează, din punct de vedere editorial.

În opinia ei, „procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetența, nu să protejeze instituția”. „Trebuie un Consiliu de Administrație care să schimbe felul de a lucra”, a spus ea, un consiliu care să semneze „un contract de muncă realist”.

Irina Radu a declarat că a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse și variantele în care TVR nu va primi mai mulți bani.

Irina Radu a afirmat că au existat, recent, discuții referitoare la crearea unei societăți comune de radio și televiziune, fără a se ajunge la o concluzie. „Sunt unii pro și unii contra”, a spus ea, adăugând că SRR nu își dorește această unificare. „Urmează să am o discuție și cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu”, a adăugat ea.

Totodată, președintele — director interimar al TVR a spus că, în prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. „Eu nu am cu cine lucra. Președintele TVR nu are un staff în organigramă”, a arătat ea.

„În momentul acesta televiziunea nu e un loc care să te inspire. Lumea și-a pierdut încrederea și după procesele care au existat anii trecuți”, a mai spus aceasta.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București