Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

Președintele - director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 - 400 de angajați.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 14:42
Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus ea.

TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

În ceea ce privește plățile „datoriilor istorice”, în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

„Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2”, a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un „canal experimental” pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. „Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe”, a spus ea.

Directorul TVR a adăugat că, în „cel mai rău scenariu”, cu datoriile actuale și taxa tv actuală, „nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajați”. „De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie”, a arătat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiecții financiare. Astfel, în cazul în care taxa tv ar crește de la 4 la 4,5 lei pe lună/persoană, televiziunea ar câștiga peste 8.800.000 de euro. În cazul în care ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar crește cu peste 2.600.000 de euro. Dacă ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar crește cu peste 700.000 de euro.

De asemenea, Irina Radu a subliniat că, pentru ca televiziunea publică să facă performanță, ar trebui schimbat și modul în care se lucrează, din punct de vedere editorial.

În opinia ei, „procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetența, nu să protejeze instituția”. „Trebuie un Consiliu de Administrație care să schimbe felul de a lucra”, a spus ea, un consiliu care să semneze „un contract de muncă realist”.

Irina Radu a declarat că a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse și variantele în care TVR nu va primi mai mulți bani.

Irina Radu a afirmat că au existat, recent, discuții referitoare la crearea unei societăți comune de radio și televiziune, fără a se ajunge la o concluzie. „Sunt unii pro și unii contra”, a spus ea, adăugând că SRR nu își dorește această unificare. „Urmează să am o discuție și cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu”, a adăugat ea.

Totodată, președintele — director interimar al TVR a spus că, în prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. „Eu nu am cu cine lucra. Președintele TVR nu are un staff în organigramă”, a arătat ea.

„În momentul acesta televiziunea nu e un loc care să te inspire. Lumea și-a pierdut încrederea și după procesele care au existat anii trecuți”, a mai spus aceasta.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Forțe europene ar putea contribui la menținerea păcii în Ucraina post-conflict
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!