Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

Președintele - director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 - 400 de angajați.
Iulian Tudor
28 ian. 2016, 14:42
Director general TVR: Televiziunea publică îşi permite numai 400 de angajaţi

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus ea.

TVR: Televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă de sub un euro pe lună

În ceea ce privește plățile „datoriilor istorice”, în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

„Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2”, a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un „canal experimental” pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. „Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe”, a spus ea.

Directorul TVR a adăugat că, în „cel mai rău scenariu”, cu datoriile actuale și taxa tv actuală, „nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajați”. „De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie”, a arătat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiecții financiare. Astfel, în cazul în care taxa tv ar crește de la 4 la 4,5 lei pe lună/persoană, televiziunea ar câștiga peste 8.800.000 de euro. În cazul în care ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar crește cu peste 2.600.000 de euro. Dacă ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar crește cu peste 700.000 de euro.

De asemenea, Irina Radu a subliniat că, pentru ca televiziunea publică să facă performanță, ar trebui schimbat și modul în care se lucrează, din punct de vedere editorial.

În opinia ei, „procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetența, nu să protejeze instituția”. „Trebuie un Consiliu de Administrație care să schimbe felul de a lucra”, a spus ea, un consiliu care să semneze „un contract de muncă realist”.

Irina Radu a declarat că a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse și variantele în care TVR nu va primi mai mulți bani.

Irina Radu a afirmat că au existat, recent, discuții referitoare la crearea unei societăți comune de radio și televiziune, fără a se ajunge la o concluzie. „Sunt unii pro și unii contra”, a spus ea, adăugând că SRR nu își dorește această unificare. „Urmează să am o discuție și cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu”, a adăugat ea.

Totodată, președintele — director interimar al TVR a spus că, în prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. „Eu nu am cu cine lucra. Președintele TVR nu are un staff în organigramă”, a arătat ea.

„În momentul acesta televiziunea nu e un loc care să te inspire. Lumea și-a pierdut încrederea și după procesele care au existat anii trecuți”, a mai spus aceasta.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Plata în numerar. Limitele introduse de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios