Revolut are numeroase faciităţi, dar prezintă şi riscuri pentru utilizatori. Conform specialiştilor DNSC, atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare.
Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor.
Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. ”Pe măsură ce cumpărăturile online devin tot mai frecvente, primim din ce în ce mai multe notificări, mesaje şi email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină şi trimit SMS-uri pretinzând că sunt din partea unor astfel de entităţi pentru a ne întinde capcane. SMishing-ul este o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii SMS şi phishing”, a transmis, joi, DNSC, într-un text institulat AVERTIZARE.
Cum să procedezi pentru a primi acasă cardul Revolut. Schimbări majore în România
>Specialiştii explică şi cum funcţionează frauda: ”Atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor”.
Cum să vă protejaţi:
Ce să faceţi dacă credeţi că aţi fost victima unui atac de smishing:
În primul său raport cu privire la principalele tendințe legate de fraude și scam-uri în 2023, Financial Crime and Consumer Security Report, Revolut arată că scam-urile cu oportunități de angajare au crescut de aproape 13 ori, iar cele cu investiții cu 142% în 2023. De asemenea, în 2023, pierderile provocate de fraudele autorizate de clienții din România au fost de 16 ori mai mari decât cele provocate de fraudele neautorizate.
”Escrocheriile online reprezintă o amenințare în creștere și au generat, în 2022, pierderi de peste 1 trilion de dolari, potrivit GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, raportul Global State of Scams)”, arată raportul REvolut în expunerea sa de motive. Acesta este motivul pentru care mulți dintre clienții REvolut au primit mesaje de atenționare despre cum se pot feri de fraude.
ANAF verifică toate conturile Revolut. Cum poţi să rămâni fără bani pe card
Potrivit raportului, fraudele autorizate, în care posesorii de carduri și conturi își oferă date de bună voie, sunt net superioare celor neautorizate (cand clienților li se fură bani din cont fărăr știrea lor). În 2023, sistemele Revolut de detectare a fraudelor, bazate pe machine learning și inteligență artificială, au reușit să prevină fraude care ar fi produs clienților pagube de 475 de milioane de lire sterline, circa 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor interne analizate de companie.
În 2023, pierderile provocate de fraudele autorizate au fost de 16 ori mai mari decât în cazul fraudelor neautorizate, printre utilizatorii din România, cu o medie de 619 lire sterline (3.570 de lei) în medie per caz, față de 34 lire sterline (196,10 lei) per caz, pentru fraudele neautorizate.
Atenție la investiții și la cripto
După numărul de cazuri înregistrate, forma cel mai des întâlnită de fraude autorizate a fost cea a scamurilor de achiziții (48%, în medie 244 de lire sterline, circa 1.447 lei, per caz), dar tactica ce a condus la cea mai mare pierdere financiară medie per caz a fost cea a fraudelor de investiții 1.041 lire sterline, circa 6.044 lei, în medie (22% din numărul total de cazuri de fraudă cu autorizare). Deseori, prin scamurile de investiții, escrocii pun presiune pe victime și le presează să trimită bani în conturile lor, oferind câștiguri greu de crezut. De aceea, înainte de a apăsa pe orice link sau de a trimite bani unui străin e bine ca utilizatorii să-și ia un timp de gândire și să se întrebe în ce măsură respectiva ofertă ar putea fi o capcană.
Următoarea modalitate prin care utilizatorii au fost atrași în capcane, în 2023, au reprezentat-o scamurile cu impersonare, care au condus la pierderi medii de 646 de lire sterline, circa 3.750 lei,per caz (3% din numărul total al cazurilor). Scamurile cu oportunități de angajare au determinat pierderi medii per caz de 640 de lire sterline, afectând 19% din numărul total al victimelor, anul trecut.
Fraudă neautorizată versus Fraudă autorizată
Revolut face distincția între fraudele neautorizate, prin care infractorii reușesc să aibă acces la conturile și datele unui client fără știința și fără permisiunea victimelor, față de fraudele cu autorizare (scam-uri), care se referă la practici înșelătoare prin care victimele sunt convinse de escroci să facă transferuri sau plăți.
Potrivit datelor disponibile, ingineriile sociale continuă să fie principalul mecanism pentru ambele tipuri de fraude, dar mai ales pentru cele autorizate. Deși 62% dintre utilizatorii Revolut care au suferit pierderi financiare în 2023 au fost vizați de fraude neautorizate, suma medie pierdută/ victimă a fost de 110 lire sterline (634,44 lei), față de o sumă medie de 1.400 lire sterline (8.074 lei)/ utilizator, în cazul fraudelor autorizate.
„Protejarea clienților noștri de amenințarea crescândă a escrocheriilor la nivel global este esențială pentru Revolut. Datele noastre exclusive nu numai că fac lumină asupra peisajului în evoluție al fraudei, dar sunt și un punct de plecare util pentru a informa utilizatorii și a pune la dispoziția lor cunoștințele de care au nevoie pentru a rămâne vigilenți. Cu sistemele noastre avansate de detectare a fraudelor și angajamentul față de inovare, dăm putere clienților noștri să-și protejeze finanțele și să navigheze în lumea digitală cu încredere”, a declarat Woody Malouf, Head of Financial Crime la Revolut.
Fraude neautorizate – tendințe
Tendințe privind fraudele cu autorizare
Recomandări pentru a evita scamurile: