Directorii interimari ai şcolilor, numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare. S-au înregistrat 202 voturi pentru, 2 contra şi 89 abţineri.
Alina Costache
23 iun. 2021, 17:31
Directorii interimari ai şcolilor, numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ

Directorii interimari ai şcolilor vor fi numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor. În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului.

Conform proiectului adoptat, cu 30 de zile înaintea vacantării funcţiei sau cel târziu în termen de 10 zile după vacantarea acesteia, după caz, consiliul de administraţie desemnează prin vot secret, cu majoritate din totalul membrilor, cadrul didactic care va prelua funcţia de director.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei explică de ce a schimbat data concursului pentru directorii de şcoli: „Şi-au luat bilete în Egipt, Turcia, Grecia şi nu pot participa în august”

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea proces de vot, la care participă numai primii 2 candidaţi care au primit cel mai mare număr de voturi. Procedura de vot se reia până când unul dintre cei doi candidaţi întruneşte majoritatea din totalul membrilor consiliului de administraţie.

Inspectorul şcolar general emite decizia de detaşare în interesul învăţământului pentru cadrul didactic desemnat de consiliul de administraţie al respectivei unităţi de învăţământ în maximum 10 zile lucrătoare de la momentul comunicării procesului verbal, se mai arată în proiectul de lege adoptat.

Deputaţii au mai stabilit că, în cazul unităţilor de învăţământ cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale, directorul are obligaţia cunoaşterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

În cazul liceelor şi seminariilor teologice, consultarea se face şi cu reprezentanţii cultului respectiv.

În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvântarea în cazul cultelor, se mai arată în document.

„Aproape 10.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi vor fi scoase la concurs, în toată ţara, dar, în cel mai bun scenariu, doar jumătate dintre posturi vor fi ocupate. Pentru restul posturilor vor fi făcute numiri de interimari şi trebuie să evităm repetarea scenariului din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost înlocuiţi după bunul plac al inspectorilor şcolari judeţeni. Există chiar judeţe în care aproximativ 40% dintre funcţiile vacantate au fost ocupate din pixul inspectorilor, pe criterii politice! De aceea, este vital ca decizia să fie mutată de la inspectoratele şcolare la consiliile de administraţie ale şcolilor. Adică, la comunitate, pentru că din consiliile de administraţie fac parte şi părinţi, şi profesori, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale”, au precizat senatorii USR PLUS Ştefan Pălărie, Silvia Dinică şi Darău Irineu, iniţiatorii proiectului.

Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul fiind for decizional.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Concursul pentru directori de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, numirile se vor face înainte de Crăciun

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Taxa auto pentru poluare revine în România. Vești proaste pentru milioane de șoferi români
Capital.ro
S-a aflat secretul lui Călin Georgescu. Cum plănuiește să câștige alegerile prezidențiale: Nu va mai fi om
Playtech.ro
Orașul în care este interzis prin decret locuitorilor să se îmbolnăvească. O decizie bizară, dar care dezvăluie o...
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Rusia plătește un preț mare în luptele pentru Torețk și Pokrovsk
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
De ce nu pot face copii unii oameni. Descoperire fără precedent
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Incendiu de proporții într-un cartier din Ploiești! Un pompier a ajuns în stare gravă la spital după ce o butelie de oxigen a explodat
Cancan.ro
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A lăsat o țară întreagă în lacrimi: Va trăi în inimile oamenilor cărora le-a dăruit zâmbete
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit în SUA. Celulă de criză la Casa Albă
substantial.ro
Kelemen Hunor îl apără pe Ernest Oberländer-Târnoveanu în scandalul furtului tezaurului
MediaFlux
OFICIAL! Guvernul a SCHIMBAT valoarea punctului de pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști