Vorbind despre iarna care, din punct de vedere calendaristic a început sâmbătă, pe 1 decembrie, șefa ANM spune că „se vorbește, în lumea climatologilor, despre posibilitatea ca și această iarnă să fie mai grea, cu fenomene cele mai intense în a doua parte a ei, de la jumătatea lui ianuarie. S-a întâmplat acest lucru și iernile trecute”.
„La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puțin în Europa Centrală și de Est, să fie ușor mai caldă decât ar fi firesc. E un semnal care trebuie luat cu foarte mare reținere pentru că această circulație la scară mare induce o incertitudine destul de mare în estimările de durată lungă”, a adăugat directorul ANM.
„Chiar dacă ne gândim cu o strângere de inimă la episoadele de ger, ninsori abundente, ele sunt firești la noi în țară. Aceasta e iarna și ar fi bine ca aceste episoade să apară în lunile de iarnă. Cu cât ne bucurăm că iarna începe mai târziu, cu atât există posibilitatea ca ea să se prelungească în primăvară pentru că natura își caută echilibrul”, a explicat Georgescu la Digi 24.
Vorbind de săptămâna viitoare, meteorologul a spus că este posibil ca ninsorile să apară dincolo de ziua de marți, dar temperaturile vor crește. „Noaptea încă se vor menține negative. E firesc la început de decembrie, dar nu la valorile de acum. Putem vorbi de o încălzire cu 10 grade și foarte rapidă, astfel încât să ajungem la maxime pozitive ziua. Prețul încălzirii e că vor fi înnorări, așteptăm și precipitații’, a mai spus meteorologul.