Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță o nouă schimbare puternică a vremii în România. Treptat, va pătrunde o masă de aer rece dinspre nord-vest, iar precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Noaptea va ninge pe arii extinse în Transilvania și Banat, iar pe spații mai restrânse și în Crișana, Maramureș și estul Moldovei.
Local, mai ales în sudul și estul țării, se vor semnala ploi înghețate și precipitații mixte, care vor favoriza apariția depunerilor de polei.
De asemenea, marți vor fi unele intensificări ale vântului, cu rafale de până la 50 – 60 km/h în Oltenia, Muntenia și Crișana, în timp ce în zonele de munte rafalele maxime vor atinge 70 – 90 km/h.
Administrația Națională de Meteorologie – ANM a emis o informare meteorologică de vreme rea pentru toată țara, valabilă până mâine, la ora 18:00, timp în care vor fi ninsori și vânt puternic, iar în unele zone se va depune polei.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cum va fi vremea în zilele următoare. ”Din punct de vedere termic, vorbim de temperaturi pozitive ziua, astfel încât astăzi și mâine contăm pe temperaturi de până la 7…8 grade, cu valori de 13 grade joi, la mijlocul săptămânii.
Prognoza meteo pe două săptămâni. Inversiune termică, urmată de un nou val polar. Lapoviţa devine ninsoare, se depune un nou strat de zăpadă. HARTA precipitaţiilor pe regiuni
Începând de vineri însă, în jumătatea nordică a țării, valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult până la 6 grade, în timp ce în sud, inclusiv în Capitală, vor mai fi posibile valori de 10…11 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.
”Până atunci însă vorbim de o informare meteorologică valabilă până mâine seară, la ora 18:00. Va ninge, se va depune strat de zăpadă în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, iar începând din această noapte, și în restul zonei montane dar și în zonele intracarpatice, discutăm și de precipitații sub formă lichidă care, în partea de sud și est a țării, vor favoriza depunerile de polei.
Vântul va avea intensificări în special la munte, în zona montană înaltă, unde rafalele pot depăși 60-80 de km/h, viscolind zăpada, dar și în zonele mai joase de relief, la viteze de 45-60 km pe oră”, a mai spus Elena Mateescu.
ANM a emis prognoza meteo pentru urmatoarele patru saptamani. Ce temperaturi vom avea la jumatatea lunii februarie
15 – 22 ianuarie
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord- vestice, centrale şi local în cele sud-vestice, dar mai ales în zona Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
22 – 29 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în extremitatea de nord-est a ţării. Cu excepţia regiunilor nordice, unde regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, mai ales în jumătatea sudică a ţării.
29 ianuarie – 5 februarie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în regiunile nordice şi centrale, iar în rest vor fi deficitare.
5 – 12 februarie
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui specific pentru acest interval, posibil uşor excedentar în regiunile sud-estice.