Într-un comunicat transmis, joi, Tiberiu Groza spune că „nu a fost nimic intenționat” și că difuzarea colindului într-o emisiune la TVR3 s-a făcut „dintr-o greşeală”.
„În numele membrilor ansamblului «Dor Transilvan» şi al meu, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cer public scuze comunităţii evreieşti din România şi celor care s-au simţit ofensaţi de versurile colindului. Din analiza activităţii derulate de-a lungul anilor de către TVR Cluj, ansamblul «Dor Transilvan» şi subsemnatul se poate constata cu uşurinţă că nu a fost nimic intenţionat, ci este vorba despre o greşeală, iar faptul că la pupitrul de coordonare a emisiunii se afla în acel moment un urmaş al unui supravieţuitor al Holocaustului, exclude orice suspiciune de intenţie”, a arătat Groza.
Acesta a explicat că în 6 decembrie a fost solicitat de TVR Cluj să participe la o emisiune de lansare a noului program al TVR 3 şi să aducă şi colindători. Tiberiu Groza a ales colindele «Îngerul Domnului» şi «Aseară, pe înserate» şi spune că, deşi le-a ascultat de mai multe ori, nu a realizat că „ele pot să ofenseze o comunitate”, pentru care are tot respectul.
Groza a subliniat că nici după încheierea emisiunii nimeni dintre cei prezenţi nu a realizat că s-ar fi produs o gafă şi asta nu pentru că ar fi obişnuiţi cu mesajele antisemite, „ci pentru că nimeni nu a considerat vreodată că aceste colinde şi colindatul ar putea conţine ceva rău sau periculos”.
„Cred că e limpede pentru oricine că nici colindătorii, nici eu nu ne-am dorit un asemenea incident şi o asemenea mediatizare negativă. Cu atât mai puţin echipa TVR 3, care cunoaşte foarte bine consecinţele unei asemenea situaţii”, a arătat Groza.
Acesta a precizat că, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, a colaborat întotdeauna foarte bine cu reprezentanţii comunităţilor etnice din judeţul Cluj, în scopul cunoaşterii şi punerii în valoare a culturii specifice fiecărei comunităţi.
„În calitate de director artistic al ansamblului «Dor Transilvan», m-am străduit să le ofer membrilor ansamblului o educaţie aleasă. De 20 de ani de când ansamblul este înfiinţat el reprezintă cu cinste cultura populară, judeţul şi ţara, în festivalurile internaţionale la care participă. La aceste festivaluri, membrii ansamblului au învăţat să respecte cultura altor popoare pentru a fi la rândul lor respectaţi. Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de două ori muzeele de la Aushwitz şi Birkenau pentru a cunoaşte atrocităţile suferite de poporul evreu. Eu le-am vizitat de trei ori”, a mai menţionat Groza.
Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 anunţau, marţi, că au reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.
Grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan” a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite. „A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) preciza, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.
„Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate”, se arăta în comunicatul SRTv.
Potrivit comunicatului, „în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale”.
Directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, declara, miercuri, că „nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat la TVR 3 are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.
„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an”, spunea Groza.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, preciza, tot miercuri, că instituţia, căreia îi este subordonat Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, „va analiza situaţia creată”.
Ulterior, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.
De asemenea, ambasada Statului Israel se declara, miercuri, profund îngrijorată de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan” şi difuzat de TVR3 în 6 decembrie, exprimându-şi speranţa că autorităţile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.
La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spunea că a luat act „cu îngrijorare şi indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.
El a subliniat că România are „un cadru legislativ bine pus la punct” în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului şi promovarea personalităţii unor persoane vinovate de crime de război.
De asemenea, Corlăţean și-a exprimat public „aşteptarea legitimă că instituţiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum şi Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancţiona şi respectiv a preveni astfel de situaţii întru totul reprobabile”.