Directorul CNAIR anunţă un nou termen pentru finalizarea lotului 2 din Autostrada Moldovei: „Au fost nişte probleme care nu au fost foarte bine aprofundate în faza de proiectare”

Cristian Pistol, directorul CNAIR, a vorbit despre întârzierile lucrărilor de pe Autostrada Moldovei. Un nou termen a fost estimat pentru finalizarea lucrărilor de pe lotul 2.
Mircea Filipescu
27 nov. 2023, 16:29
Directorul CNAIR anunţă un nou termen pentru finalizarea lotului 2 din Autostrada Moldovei:

Primele loturi ale Autostrăzii Moldovei (A7) vor fi deschise ,,de principiu în octombrie 2024″ estimează directorul general CNAIR, Cristian Pistol.

Dacă pentru lotul 1 Ploiești -Mizil (21 km.) Asocierea Pizzarotti-Retter a primit încă din vară o extensie de 5 luni, până în octombrie 2024 (motivată și de problemele confirmate cu pânza de apă freatică), iar pentru lotul 2 Mizil-Pietroasele (28 km.) ajuns acum la doar 30 % execuție, deși lucrările au început în august 2022, termenul contractual aprilie 2024 nu poate fi respectat, întârzierea semnificativă fiind pe tronsonul pe care lucrează bulgarii de la Trace.

Într-un interviu pentru publicația MainNews, șeful CNAIR admite întârzierea lotului 2.

,,Ambele loturi vor fi finalizate anul viitor. Lotul 1 Dumbrava – Mizil avem un progres fizic de 34%, iar pe lotul 2 Mizil – Pietroasele progresul este de aproape 30%. Ele nu au mers așa cum ne-am fi dorit noi. Pe de altă parte, au fost și niște probleme în teren, care nu au fost foarte bine aprofundate în faza de proiectare, ceea ce a dus la mici întârzieri. În principiu, în luna octombrie vor fi finalizate ambele loturi.”, a declarat Cristian Pistol.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, planuri mari pentru infrastructura din România: „În viitorii 5-7 ani, trebuie să finalizăm încă 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres”

Directorul general CNAIR a promis că se vor găsi soluții pentru ca la sfârșitul anului viitor să fie asigurată circulația pe toți cei 49 kilometri de dintre Ploiești (nod Dumbrava A3)- Pietroasele având în vedere că de-abia săptămâna aceasta s-a semnat contractul pentru execuția Lotului 3 Pietroasele-Buzău (14 km.) iar termenul de 20 de luni va fi calculat începând din primăvara anului viitor.

Acesta a mai fost întrebat de ce nu a emis până acum certificate intermediare negative pentru UMB, dat fiind faptul că, exceptând secțiunea dintre Buzău și Focșani, unde s-a mai lucrat cât de cât, pe restul loturilor totul pare încremenit, la mai bine de 6 luni de la începerea lucrărilor.

„Vă comunic progresul. Lotul 1 Focșani – Domnești Târg – 15%. Lotul 2 – 3%, Lotul 3 – 2%. Pe Bacău – Pașcani procentele sunt ceva mai mici, 3%, 1% și 1,5%. Acestea sunt stadiile fizice pe care le-a declarat antreprenorul și care au fost validate de către inginer ca urmare a situațiilor de lucrări depuse. În momentul de față, UMB a considerat să accelereze activitatea în șantier, lăsând deoparte certificatele intermediare de plată. A lucrat, are lucrările executate, dar nu sunt aduse la decontare.”, a răspuns directorul CNAIR.

Citeşte şi: La Romanian Venture Forum ediția a II- a s-a lansat acceleratorul pentru ”Femei antreprenor”