Directorul de la Cantacuzino a demisionat. Soluţia „de avarie”: anexarea la Antibiotibiotice SA

Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino, în locul lui fiind repus Radu Iordăchel, care fusese demis în 2010 de ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, din cauza neîndeplinirii măsurilor de remediere a deficienţelor la liniile de producţie a vaccinurilor. Avocatul Poporului atrage atenţia că lipsa vaccinurilor de la Institut este un atentat la siguranţa naţională.
Romania TV
17 apr. 2012, 10:47
Directorul de la Cantacuzino a demisionat. Soluţia

Directorul general interimar al Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce sindicatul instituţiei a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii.

„Este adevărat că directorul interimar, Radu Dorel, şi-a dat demisia. A fost repus Radu Iordăchel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordăchel a atacat în instanţă decizia fostului ministru şi a câştigat procesul, astfel că a revenit în funcţie”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Radu Iordăchel va fi director până la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino, scrie Mediafax.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a domnului Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.

Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, a cerut ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, noul manager al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţie.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat încă de la începutul acestei luni consultări largi privind viitorul Institutului Cantacuzino. Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei.

În 16 aprilie 2010, ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului, pe care şi l-a asumat, nu a fost îndeplinit. În locul lui Iordăchel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Decizia a fost luată atunci după ce raportul de autorizare realizat de Agenţia Naţională a Medicamentului a evidenţiat faptul că planul de măsuri nu a fost în totalitate respectat şi implementat. Potrivit raportului, linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată din cauza deficienţelor constatate în luna februarie 2010 şi care nu au fost remediate deşi existau în planul de măsuri pentru retehnologizare.

Demisia directorului Dorel Lucian Radu a fost solicitată recent de Sindicatul Institutului Cantacuzino, care l-a acuzat că refuză să facă achiziţii, toate liniile de producţie fiole fiind în continuare închise.

Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arăta, într-un memoriu, că director general interimar Dorel Lucian Radu a fost repus în funcţie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătăţii, după ce în 2009 a fost înlocuit de la conducerea instituţiei, pentru management defectuos. În primul mandat al lui Dorel Lucian Radu, respectiv din 2007, au început să se desfiinţeze ariile de producţie, fără ca membrii comitetului de direcţie să aducă obiecţii sau soluţii alternative, au mai spus liderii de sindicat.

Potrivit sindicaliştilor, şi în actualul mandat directorul general nu-şi îndeplineşte obligaţiile şi nu-şi asumă responsabilităţile pe care le implică această funcţie. Sindicatul preciza că directorul nu asigură condiţiile corespunzătoare de lucru pentru salariaţi, prin refuzul de a semna documentele necesare achiziţionării materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare, iar toate ariile de producţie şi fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt închise.

Avocatul Poporului (AP) a făcut o anchetă în cazul Institutului Cantacuzuino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.

„De mai multe luni de zile în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – în diluţii – produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României”, se arată într-un comunicat de presă al AP.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor. „Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP.

Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la încetarea producerii vaccinurilor, precizând că, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor.

În ceea ce priveşte comunicatul instituţiei Avocatul Poporului, Ministerul Sănătăţii consideră că, o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei. Numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezentând remedii terapeutice.

Institutul Cantacuzino este singurul producător intern pentru vaccinuri şi seruri. În prezent, toate ariile de producţie pentru produse biologice administrabile la om sunt închise, nefiind autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Dar Ministerul Sănătăţii are o soluţie „de avarie”, temporară, la care putea apela mai demult, dar nu a făcut-o: să anexeze Institutul Cantacuzino la producătorul de medicamente Antibiotice SA. “Suntem în discuţie cu conducerea fabricii să preia partea de producţie, iar partea de cercetare să rămână în continuare a institutului”, a afirmat Vasile Cepoi, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. ,,Acum 3 sau 4 ani, Antobiotice SA, care este o companie de stat, a vrut sa preia secţia de Polidin să îi facă GMP, nu ştiu de ce nu s-a putut”, a spus la rândul său Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.


DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea turistică modernă care a intrat în ofertele agențiilor de turism. Are plaje cu nisip fin, e liniștită, pitorească și are o mare varietate de restaurante
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Viscol în șase regiuni: Scoateți hainele groase, iarna revine în forță
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns