Niculae Zamfir consideră că este victima unei campanii de denigrare organizată de mai mulți angajați ai Institutului pe care i-a sancționat pentru nerespectarea unor reguli.
”Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare, sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”, a declarat Nicolae Zamfir, sâmbătă, la Digi24. „Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a repetat profesorul Zamfir.
Fostul director recunoaște că în cadrul Instituttului au fost niște probleme legate de nerespectarea regulilor financiare, nerespectarea unor reguli legate de protecția la radiații nucleare.
”Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”, susține Nicolae Zamfir.
Cu toate acestea, academicianul susține însă că nu știe dacă acesta a fost motivul demiterii sale.
”Nu știu, pentru că decizia de revocare nu invocă niciun motiv. Bănuiesc, însă, pentru că a fost o campanie destul de agresivă în presă, cu lucruri neargumentate sau false, legat, de asemenea, de implementarea proiectului și de apartenența la acel ERIC, în care noi nu avem nicio vină, ne-am făcut datoria complet, așa cum am promis acum zece ani, am aplicat pentru proiect, deci nu știu care sunt adevăratele motive, dar a fost, cred, o combinație de pretexte”, a spus Nicolae Zamfir.
Niculae Zamfir recunoaște că are contestatari în institut, cu toate acestea numărul lor este nesemnficativ raportat la colectivul de peste 900 de persoane care lucrează în Institut.
”Acești contestatari, în loc să aleagă calea dialogului, i-am invitat de fiecare dată să discutăm, au ales denigrarea nu numai a mea, dar și denigrarea proiectului”, a comentat Nicolae Zamfir.