James Comey a venit în România marţi dimineaţă. Prima întâlnire a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, apoi a mers la Palatul Victoria unde a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta şi cu vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea.
Cu acest prilej au fost subliniate progresele în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și SUA și excelenta cooperare dintre instituțiile de profil din țara noastră și FBI. Au fost discutate noi proiecte de lărgire a cooperării specifice bilaterale în noul context regional și al multiplicării amenințărilor de securitate globale.
„Întărirea aplicării legii este esențială pentru prevenirea acestor amenințări și în combaterea lor eficientă la nivel regional”, a subliniat Victor Ponta.
Directorul FBI a avut o discuţie şi cu noul şef al SRI, Eduard Hellvig, şi cu generalul Florian Coldea, prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii.
Directorul FBI l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru numirea în funcția de director al SRI și a ținut să adreseze mulțumiri speciale prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, în contextul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Washington la începutul directoratului lui Comey, precum și adjuncților directorului SRI, Ion Grosu și Dumitru Cocoru.
„Aceasta este prima mea vizită la București de la preluarea funcției de director FBI, în toamna anului 2013. Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la București în 2011. El a subliniat că țările noastre au o relație de colaborare esențială în lupta împotriva terorismului și infracționalității. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci și a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani. (…) Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume”, a subliniat directorul FBI.
James Comey s-a referit în continuare la forța parteneriatului dintre FBI și SRI, punctând faptul că pentru ambele instituții combaterea criminalității cibernetice rămâne o prioritate de top.
„Criminalitatea informatică este una dintre prioritățile cheie ale FBI și știu că este și una dintre prioritățile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care își desfășoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru că ne-am conectat în totalitate viețile la internet. (…) Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, așa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetățenii. Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm și să aducem în fața justiției infractori cibernetici cunoscuți, vinovați de înșelarea a mii de persoane din toată lumea”, a mai declarat directorul FBI.
Comey a adăugat că o altă componentă importantă a colaborării FBI-SRI o reprezintă schimbul constant de informații privind „contraspionajul, lupta împotriva terorismul, a corupției și a criminalității organizată transnațională”.
„În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea și extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu”, a afirmat directorul FBI.
Comey a adăugat că, totodată, „mulți ofițeri români s-au pregătit la Academia Internațională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta”.
„Anul trecut, 41 de ofițeri români au participat la cursuri despre activitățile de aplicare a legii, negociere în situații de criză și supraviețuire tactică și în mediul urban, în cadrul ILEA”, a arătat directorul FBI.
James Comey a spus spre finalul declarației sale că „schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger (spărgător de bănci american din anii ’30 — n.r.)”.
„Infracționalitatea cibernetică ne face pe toți vecini, pentru că amenințarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea și să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii”, a explicat directorul FBI.
Şi noul director al SRI Eduard Hellvig a reafirmat dorinţa serviciului de a continua şi întâri parteneriatul cu serviciile de informaţii din statele unite ale americii.
Cei doi directori au subliniat şi rolul pe care Serviciul Român de Informaţii îl joacă în securizarea informatică a Ucrainei şi în lupta cu cei care atacă infrastructurile critice din ţara vecină.