Pe coastele grecești sosesc în prezent ’80-100 de persoane în fiecare zi, în contextul în care numărul sosirilor zilnice era de 2.500′ înaintea acordului încheiat de Uniunea Europeană și Turcia, în martie 2016, menționează Leggeri.
În schimb, s-a înregistrat o creștere de peste 40% a migranților sosiți în Europa prin Mediterana Centrală și Libia. Majoritatea acestor migranți provin din Africa de Vest: senegalezi, guineeni, nigerieni. Numărul acestora a fost de 180.000 în cursul anului trecut. Majoritatea dintre ei sunt migranți economici.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), peste 1 milion de persoane au sosit în Uniunea Europeană în anul 2015, dintre care peste 850.000 au ajuns pe coastele Greciei, majoritatea provenind din Siria (56%), Afganistan (24%) și Irak (10%).
De la începutul acestui an până la jumătatea lunii aprilie, circa 36.000 de migranți au sosit în Italia, în creștere cu 43% față de perioada similară a anului trecut, notează directorul Frontex.
Citeşte şi Tragedie umanitară în deşert. 44 de migranţi care încercau să ajungă în Europa au murit de sete
Mulți dintre cei care ajung în Europa prin traversarea Mediteranei folosesc călăuze, rețelele de trafic de migranți obținând în acest fel între 4,7 și 5,7 miliarde de euro în anul 2015, sumă care a scăzut cu aproape 2 miliarde de euro în anul 2016.
Migranții care provin din Africa de Vest își încep călătoria către Europa cu autobuzul. Teritoriul Comunității Economice a Statelor din Africa Occidentală (CEDEAO) are reguli asemănătoare cu cele din spațiul Schengen, putându-se călători liber în schimbul a circa 20 de euro. Ajunși la Niamey, capitala Nigerului, migranții intră în ilegalitate și trebuie să plătească fiecare câte 150 de euro pentru a ajunge la frontiera cu Libia. După traversarea teritoriului acesteia către nord, prețul poate urca până la 1.000 de euro, în funcție de ambarcațiunea cu care vor trece Mediterana, dar prețul poate fi și de 300 de euro, în bărci pneumatice în care călătoria este total nesigură.