Directorul general al EBU, despre eliminarea taxei Radio-TV: Ar putea distruge sistemul public de media din România

Ingrid Deltenre, directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), îi cere preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu aprope eliminarea taxei Radio-TV, măsură despre care spune că ar putea distruge sistemul public de media din România, în detrimentul societăţii, democraţiei şi al cetăţenilor. 
Filip Stan
26 oct. 2016, 13:15
Directorul general al EBU, despre eliminarea taxei Radio-TV: Ar putea distruge sistemul public de media din România

”Vă scriem pentru a ne exprima profunda îngrijorare ca urmare a votului din Parlamentul României, de eliminare a taxei Radio-TV. Acest model de taxă s-a dovedit a fi, în multe ţări, cea mai stabilă şi predictibilă metodă de finanţare a serviciilor publice de media. Mai mult decât atât, aceasta asigură independenţa faţă de orice formă de ingerinţă politică şi stabileşte o relaţie directă cu publicul, la nivel naţional. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, alături de numeroase organizaţii internaţionale, şi-a exprimat, în repetate rânduri, îngrijorarea faţă de situaţia delicată în care se află serviciile  publice de media din România”, a transmis Ingrid Deltenre, potrivit Radio România.

Directorul general al EBU a adăugat că Televiziunea Română, în mod special, este ”profund” afectată în prezent de un sistem ”intens politizat” de conducere a serviciilor publice de media.

”TVR, în mod special, este profund afectată în prezent de un sistem intens politizat de conducere a serviciilor publice de media, având un preşedinte numit de Parlament şi care este demis, în mod obişnuit, în fiecare an, prin respingerea Raportului de activitate anual al TVR”, a mai transmis Deltenre.

Ea a explicat că măsura de a trece integral finanţarea TVR şi a Radio România la Guvern se suprapune unei lipse acute de independenţă structurală, în raport cu standardele internaţionale şi ale Uniunii Europene.

”Va înlătura orice impresie că serviciile publice de media pot contribui efectiv şi eficient la crearea unei societăţi unite şi democratice. Astfel, ne putem aştepta ca ingerinţa politică în activitatea TVR şi a Radio România să atingă un nivel fără precedent la nivelul EBU şi al membrilor săi”, a adăugat Ingrid Deltenre.

Directorul general al EBU a atras atenţia că măsura de eliminare a taxei Radio-TV, ”un asemenea pas iremediabil cu privire la finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune”, va fi adus la cunoştinţa Comisiei Europene, în vederea unei noi măsuri de ajutor de stat din UE.

”Am dori să vă atragem atenţia asupra faptului că un asemenea pas iremediabil cu privire la finanţarea serviciilor publice de radio şi  televiziune va fi adus la cunoştinţa Comisiei Europene, în vederea unei  noi măsuri de ajutor de stat din UE. Potrivit experienţei noastre, asemenea cazuri se analizează şi soluţionează în decursul mai multor ani, până ca guvernul să poată implementa noul sistem. Singurul element pozitiv pe care îl putem decela dintr-o asemenea amânare ar fi obligativitatea ca România să asigure, printre altele, independenţa organismului său de monitorizare a serviciilor publice de mass media, în conformitate cu prevederile stipulate în Comunicarea din 2009 privind ajutorului de stat din domeniul audiovizual din UE”, a mai transmis Deltenre.

”Vă lansam apelul de a nu aproba această propunere, care nu va face decât să înrăutăţească situaţia şi ar putea distruge sistemul public de media din România (radio şi TV) în detrimentul societăţii şi democraţiei din România şi al cetăţenilor săi”, a adăugat directorul general al EBU.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a afirmat, miercuri, după o întâlnire cu preşedinţii SRTV şi SRR, că în cursul săptămânii viitoare comisia îi va chema la audieri pe premierul Dacian Cioloş şi pe ministrul de Finanţe, Anca Dragu, pentru a discuta despre impactul adoptării proiectului de lege prin care s-a eliminat, începând cu 1 ianuarie 2017, taxa Radio-TV, el afirmând că cele două instituţii riscă să intre în colaps.

Preşedintele director general al SRTV, Irina Radu, a declarat că cele două instituţii media, SRTV şi SRR, vor solicita o audienţă la preşedintele Klaus Iohannis şi îi vor cere să nu promulge legea prin care se elimină taxa Radio-TV.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV, reintrodusă de plen la cererea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninţă că vor depune o sesizare la CCR.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, „în ansamblu”, este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state, precum SUA şi Japonia.

Prin vot, deputaţii au votat practic renunţarea la articolul privind eliminarea taxei radio-tv. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma iniţială a legii, aşa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei Radio-TV.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea turistică modernă care a intrat în ofertele agențiilor de turism. Are plaje cu nisip fin, e liniștită, pitorească și are o mare varietate de restaurante
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Cutremur în România, în urmă cu puţin timp! Panică în aceste oraşe
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Viscol în șase regiuni: Scoateți hainele groase, iarna revine în forță
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns