Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, REŢINUT de miliţia din Transnistria. Ce a spus TRAIAN BĂSESCU

Directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană, informează Publika.md. Totodată, au fost reţinuţi contabilul şcolii şi şoferul. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă. Preşedintele Traian băsescu a reacţionat la acest act al autorităţilor transnistrene.
Romania TV
05 feb. 2014, 13:22
Directorul Liceului

UPDATE: Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost eliberat în jurul orei 19.30. De asemenea, au fost eliberaţi şi contabila liceului, şi şoferul, însă banii şi telefoanele le-au fost confiscate.

„Era de asteptat acest lucru, ei ştiu că noi primim salariul din Moldova. La Parcani am fost opriţi de un ofiţer, a mai venit un colaborator de la Vama mobilă. Era bine gândită operaţiunea, au început să caute prin maşină şi au găsit cei 110.000 de lei. Profesorii au de plătit facturile. Totul s-a tansformat într-un coşmar. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat, au vrut o provocare, dar nu le-a mers. Peste un timp erau vreo 10, 15 maşini. Au numărat banii afară. Ne-au ţinut afară 5 ore şi jumătate. Salariile profesorilor, telefoanele mobile şi aparatul foto au fost sigilate şi luate de vameşii transnistreni. La ora 18.30 am fost luaţi şi duşi la Tiraspol. La 19.30 am fost eliberaţi. Cetăţenii Moldovei sunt ostatici la ei acasă. Statul nostru, guvernul, preşedintele, trebuie să ia o atitudine serioasă„, a declarat Ion Iovcev pentru Publika TV.

Directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană.

„Sunt reţinuţi toţi trei: şoferul, directorul liceului şi contabila. Au fost reţinuţi cu trei ore în urmă. Telefonul şoferului este bruiat. Ei au mers ieri după salariu. Înaite de a primi salariul au dus actele necesare la Căuşeni, de unde luăm salariul. Nu i-au oprit nimeni la punctele de trecere. Astăzi i-au oprit, dar ei au spus că nu au ce declara. După postul de pacificatori au fost opriţi şi învinuiţi de contrabandă, dar în afară de bani nu aveau nimic. Acum nu ni se permite să luăm legătura cu ei”, a declarat pentru Publika TV Raisa Pădurean, director adjunct la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol.

„Scopul transnistrenilor este să vadă salariile profesorilor, pentru că doamna contabilă are actele la ea. Este o fărădelege într-o regiune unde nu sunt respectate drepturile omului. Prin vama lor se fac trafic de organe, de fiinţe umane, iar profesorii aşteaptă un salariu mizer”, a mai spus Raisa Pădurean.

Viceministrul Educaţiei Igor Grosu susţine că, prin aceste acţiuni, partea transnistreană creează noi piedici în procesul de funcţionare a şcolilor din regiunea transnistreană, care se subordonează Guvernului de la Chişinău.

„S-a promis că şcolile îşi vor continua activitatea, dar nu e aşa. Am informat partenerii de dialog, OSCE, despre acest caz şi vom reveni cu detalii. Ministerul a fost informat despre acest incident, iar datele au fost transmise Comisiei Unificate de Control”, a anunţat Igor Grosu.

Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, directorul Liceului Lucian Blaga, contabila şi şoferul instituţiei ar fi fost eliberaţi ulterior, după câteva ore, dar autorităţile transnistrene le-ar fi confiscat în schimb banii.

Băsescu: Reţinerea directorului liceului român din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria

Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a luat act „cu profundă îngrijorare” de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei.

Şeful statului consideră „inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”.

În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă „o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria”.

În acest context, preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean „să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create”.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'