Directorul Nuclearelectrica: Costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, evaluat între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro

Costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, proiect ce a fost aprobat în septembrie 2017, a fost evaluat între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, aceasta fiind media bugetelor alocate pentru proiectele de retehnologizare aferente centralelor nucleare pe tehnologie CANDU 6, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, în cadrul 7/24 Capital, un proiect al Bursei de Valori Bucureşti.
Filip Stan
01 apr. 2018, 14:15
Directorul Nuclearelectrica: Costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, evaluat între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro

Întrebat dacă există un plan de retehnologizare a reactorului 1, Cosmin Ghiţă a răspuns afirmativ, precizând că această operaţiune va prelungi cu 30 de ani durata de viaţă a reactorului.

„Am aprobat în AGA, la finalul lui septembrie (2017 – n. r.) demararea acestui proiect. E clar că din punct de vedere economic proiectul are foarte multă logică. Practic, cu jumătate din costul unui reactor putem prelungi durata de viaţă a reactorului 1 cu 30 de ani. Această perspectivă de a mai prelungi cu încă 30 de ani durata de viaţă a unui reactor la un returner ascent dublu atrage foarte mulţi investitori. Conform strategiei adoptate în AGA, ne uităm la o închidere a reactorului între decembrie 2026 şi decembrie 2028. Ca orice operaţiune de retehnologizare, aceasta se planifică în mai mulţi ani şi are mai multe etape. Noi, momentan, suntem programaţi pentru finele etapei I, care înseamnă studiu de fezabilitate, planificare iniţială şi dezvoltarea strategiilor de contactare şi finanţare”, a spus Ghiţă.

Citeşte şi: O nouă avarie la Cernavodă. Centrala nucleară funcţionează cu un singur reactor. Premierul Dăncilă a trimis Corpul de control

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru realizarea acestui proiect, şeful Nuclearelectrica a menţionat că sunt luate în calcul diferite instrumente de finanţare, începând cu creditarea, până la o emisiune de obligaţiuni.

„(…) evaluăm toate opţiunile şi în mod cert vrem să beneficiem de faptul că suntem o companie listată în conturarea strategiei noastre de finanţare. Dacă face sens la momentul respectiv, vorbim de faza aceasta I de planificare, care se va termina în 2021, deci mai sunt trei ani, vom lua în considerare diverse instrumente de finanţare, fie că vorbim de creditare, că vorbim de emisiune de obligaţiuni, acestea sunt opţiuni pe care le avem pe masă şi le evaluăm în funcţie de fluctuaţia şi apetitul pieţei pentru astfel de proiecte”, a explicat el.

Cosmin Ghiţă a făcut referire şi la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, spunând că negocierile cu partenerii chinezi sunt încă în curs.

„Suntem în negocieri cu partenerii chinezi în vederea definitizării şi parafării contului investitorilor. Operăm în baza unui mandat de negociere oferit de care Guvernul României şi înaintam în aceste discuţii, ca orice negociere care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp, sunt anumite divergenţe care trebuie uşor armonizate pentru a obţine o situaţie de win-win pentru ambele părţi”, a menţionat acesta.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a afirmat, pe 8 ianuarie 2018, la Constanţa, că estimează anul 2020 ca fiind un termen realist pentru începerea de către investitorul chinez a lucrărilor de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă.

Tudorache a precizat că îşi doreşte ca în termen de şase luni să fie închisă faza de negociere cu investitorul pentru acordul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi că, odată depăşită această etapă, lucrările ar putea să înceapă până în anul 2020.

„Suntem cu prelungirea memorandumului de înţelegere pe încă şase luni. Deja am rezolvat undeva în proporţie de 80% elementele pe acordul investitorilor, unde mai aveam anumite neînţelegeri şi anumite inadvertenţe. Acum partea chineză este în vacanţă pentru celebrarea anului nou chinezesc, dar suntem în plin proces de negociere. Îmi doresc doresc să finalizăm neapărat acordul investitorilor ca să trecem la următoarea fază. Vom face tot posibilul ca în următoarele şase luni să închidem faza de negociere pe acord şi, dacă am reuşit lucrul acesta, deja proiectul este pus pe făgaş şi cred că ulterior, până în 2020, ar putea începe lucrările pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4”, a afirmat Tudorache.

La jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?