Varianta Delta extrem de contagioasă, a redus eficacitatea vaccinurilor împotriva transmiterii bolii la 40%, a declarat șeful OMS miercuri, 24 noiembrie, îndemnând oamenii să continue să poarte măști și alte practici de distanţare.
„Vaccinurile salvează vieți, dar nu previn complet transmiterea Covid-19”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unui briefing de presă regulat, dedicat pandemiei care face ravagii în Europa. „Există date care sugerează că înainte de sosirea variantei Delta, vaccinurile au redus transmiterea cu aproximativ 60%; cu Delta a scăzut la 40%”, a subliniat el, citat de Le Figaro.
Citeşte şi OMS prognozează 700.000 de decese de COVID-19 în Europa până în martie 2022
„Mă tem că în multe țări și comunități există această concepție greșită că vaccinurile au pus capăt pandemiei și că oamenii care sunt vaccinați nu mai trebuie să ia alte măsuri de precauție”, a adăugat el.
Directorul general al OMS și-a deschis tradiționalele declarații din deschiderea conferinţei făcând referire la situația din Europa, puternic lovită de un al cincilea val de infecții, cauzat de un amestec de rate insuficiente de vaccinare și de slăbire – probabil prematură prin prisma dominației variantei Deltei în regiune – a restricţiilor.
„Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecțiile și decesele cauzate de Covid la nivel mondial au avut loc în Europa”, a amintit doctorul Tedros, adăugând că „acest număr mare de cazuri se reflectă într-o povară insuportabilă pentru sistemele de sănătate și pentru lucrătorii din domeniul sănătății, deja epuizați”.
Citeşte şi OMS cere ca vaccinarea să devină obligatorie: „Ţările ar trebui să se gândească la această problemă”
Cu peste 2,5 milioane de cazuri și aproape 30.000 de decese înregistrate în ultima săptămână, Bătrânul Continent este de departe cea mai afectată regiune a lumii de pandemie, potrivit datelor oficiale culese de AFP.