Testele de laborator sunt în curs de desfășurare în următoarele două săptămâni pentru a analiza sângele persoanelor care au primit două sau trei doze de vaccin BioNTech (22UAy.DE) Comirnaty pentru a vedea dacă anticorpii găsiți în acel sânge inactivează Omicron, arătând dacă sunt necesare noi vaccinuri.
„Credem că este probabil ca oamenii să aibă o protecție substanțială împotriva bolilor severe cauzate de Omicron”, a declarat CEO-ul și co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, potrivit Ziare.com. El a precizat că boala severă necesită spitalizare sau terapie intensivă.
Sahin a adăugat că se așteaptă ca testele de laborator să arate o oarecare pierdere a protecției vaccinului împotriva bolilor ușoare și moderate din cauza Omicron, dar amploarea acestei pierderi a fost greu de prezis.
Firma de biotehnologie lucrează rapid la o versiune îmbunătățită a vaccinului său, din care au fost livrate peste 2 miliarde de doze, deși rămâne neclar dacă este necesar, a adăugat el.
Sahin a spus că a treia doză de vaccin cunoscută sub numele de rapel va conferi probabil un strat de protecție împotriva infecțiilor cu Omicron de orice severitate.
”Singurul lucru care mă îngrijorează în acest moment este faptul că există oameni care nu au fost deloc vaccinați”, a adăugat Sahin.
Încrederea transmisă de BioNTech contrastează cu sentimentul de alarmă indus de directorul executiv al producătorului rival de vaccinuri Moderna, Stephane Bancel, care a ridicat perspectiva unei scăderi substanțiale a protecției împotriva noului gen de coronavirus din vaccinurile actuale.
Citeşte şi: Adrian Marinescu: Să sperăm că varianta Omicron nu ne va strica sărbătorile de iarnă
Directorul Pfizer spune că pastila anti-COVID dezvoltată de companie va fi eficientă și în cazul pacienților infectați cu varianta Omicron.
„Sunt foarte încrezător că acest medicament funcționează pentru toate mutațiile cunoscute, inclusiv pentru Omicron”, a spus Albert Bourla la CNBC.
„Dar lucrăm la alte medicamente pentru eventualul caz în care poate apărea o rezistență la acest tratament”, a adăugat el, potrivit Business Insider.
Bourla a spus că Pfizer a conceput pastila să funcționeze indiferent de mutația virusului. Aceasta nu atacă virusul în sine, ci mai degrabă blochează o enzimă care joacă un rol cheie în procesul de înmulțire a acestuia.
În 17 noiembrie, gigantul farmaceutic a cerut Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) să acorde autorizație de utilizare de urgență pentru medicamentul său antiviral oral pentru cazurile ușoare și moderate de COVID-19.
Pfizer a spus că pilula, pe care firma o va marca Paxlovid, a condus la o reducere cu 89% a spitalizărilor și a deceselor într-un studiu pe 774 de participanți.
Oamenii de știință încă nu sunt siguri în ceea ce privește severitatea infecțiilor cauzate de varianta Omicron a COVID-19. Tulpina a fost pentru prima dată secvențializată de cercetătorii din Africa de Sud, unde s-a răspândit rapid. Varianta a fost identificată în Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, Olanda, Franța, Canada și Africa de Sud, potrivit Reuters.