Romgaz ar fi trebuit să retehnologizeze centrala termoelectrică de la Iernut. Aceasta are nevoie de investiţii estimate la 280 de milioane de euro, până în 2020, pentru a se încadra în normele de poluare. Doar că, de aproape doi ani, conducerea Romgaz nu a reuşit să demareze proiectul, fapt ce va duce la pierderea unei finanţări nerambursabile de aproximativ 70 de milioane de euro.
Pe de altă parte, directorul general al societăţii a primit bonusuri de peste 950.000 de lei.
Deoarece proiectele de retehnologizare sunt costisitoare, Guvernul României – cu sprijinul UE – a întocmit un Plan naţional de investiţii (PNI), prin care sunt cofinanţate nerambursabil astfel de proiecte cu minim 25%. Interesant este că resursele financiare tot de la cei care poluează provin. Cu alte cuvinte, pentru ca instalaţiile care poluează să mai poată funcţiona, proprietarii acestora trebuie să cumpere aşa-numitele certificate de gaze cu efect de seră. Din banii strânşi pe aceste certificate, prin PNI sunt susţinute cu minim 25% proiectele de retehnologizare (minim 25%, dar nu mai puţin decât suma achitată în contul achiziţionării de certificate).
Potrivit informaţiilor comunicate de conducerea Romgaz la solicitarea Turnul Sfatului, societatea din Mediaş a achitat, până anul trecut inclusiv, 64 de milioane de lei pentru achiziţia de certificate de gaze cu efect de seră. Dacă Romgaz ar retehnologiza CTE Iernut, toţi aceşti bani, alături de sumele cheltuite până în 2019 inclusiv, s-ar reîntoarce în bugetul societăţii.
Situaţia referitoare la centrala termoelectrică a fost semnalată de Asociaţia angajaţilor responsabili din Romgaz, structură anonimă care de mai mult timp face o serie de dezvăluiri legate de compania din Mediaş. ”În concluzie, Romgaz dă cu piciorul la minim 70 milioane de euro, iar aproximativ 15 milioane sunt banii companiei pe care nu îi mai recuperează, deci pierdere”.
Pentru activitatea sa în fruntea Romgaz, directorul general, Virgil Metea, a încasat în cursul anului trecut salarii nete în sumă totală de 283.416 lei. Această remuneraţie a fost însoţită, însă, şi de alte prime. Astfel, pentru ”indicatorii de performanţă” îndepliniţi pe primele trei trimestre ale lui 2015, Virgil Metea a mai încasat 444.291 de lei, net. Urmează a fi premiat şi pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, sumă care nu poate fi neglijată, având în vedere că pentru rezultatele din trimestrul IV al lui 2014 a mai primit – tot anul trecut – alţi 148.097 lei. ”De asemenea, directorului general al SNGN Romgaz SA i s-a acordat şi cea de-a doua subcomponentă variabilă aferentă anului 2014, în sumă netă de 58.410 lei”, se arată în Raportul pe 2015 întocmit de Comitetul de nominalizare şi remunerare al Romgaz.
Iar dacă directorul Romgaz a încasat în 2015 mai bine de 1,23 de milioane de lei cu tot cu bonusuri, nici ceilalţi directori nu au ”scăpat” de prime. ”Pentru succesul managerial din 2015, cei numiţi, alături de toată directorimea companiei au primit în ianuarie 2016 prime de peste 10.000 lei. Toţi am primit prime ca să ni se închidă gura”, se arată în scrisoarea ”angajaţilor responsabili”.