Directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Coplata este nejustificată şi reprezintă un semnal prost

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dan Căpăţână, spune că introducerea coplăţii pentru spitale este nejustificată, întrucât suma care va fi colectată este nesemnificativă, fiind "mai mare deranjul cu tăierea chitanţelor", iar semnalul dat pacienţilor este unul "prost".
Romania TV
22 mart. 2013, 10:53
Directorul Spitalului Judeţean Constanţa: Coplata este nejustificată şi reprezintă un semnal prost

Dan Căpăţână a estimat că spitalul va colecta, după introducerea coplăţii, cel mult 80.000 de euro pe an, ceea ce reprezintă „o sumă nesemnificativă”.

„Ca părere personală, dar şi după simulările pe care le-am făcut, introducerea coplăţii nu va aduce un câştig substanţial în bugetul spitalului. (…)Veniturile vor fi de maximum 80.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă sub 0,5 la sută din bugetul spitalului. Este o sumă nesemnificativă şi mi se pare mai mare deranjul să tai chitanţe decât beneficiul material pentru spital. Ştiţi cum este în unităţile publice: ca să poţi să iei bani de la cineva trebuie să-i faci dispoziţie de plată, să se ducă cu ea la casierie, să plătească, să i se dea chitanţă, ceea ce înseamnă pierdere de timp pentru toată lumea”, a declarat Dan Căpăţână.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a mai spus că impactul emoţional asupra pacienţilor este prea mare ca să se justifice introducerea coplăţii: „Nu este justificat, este mai mare deranjul. Semnalul dat asiguraţilor este absolut unul prost. Nici nu contează suma, contează numai faptul că iei nişte bani în plus. Toată lumea este sătulă de taxe şi impozite şi va vedea coplata ca o taxă”.

El a mai spus că, în loc să fie introdus acest sistem de coplată, ar putea fi găsite alte soluţii mai bune, una dintre ele fiind coplata la serviciu.

Potrivit lui Dan Căpăţână, poate exista un pachet de servicii de bază, definit, iar tot ceea ce se face peste acesta se poate plăti.

„Prin asta oferi şi o alternativă pacientului, care poate alege un nivel calitativ superior al serviciului medical şi ar şti exact cât plăteşte şi, mai ales, pentru ce plăteşte. În felul acesta şi spitalele ar fi obligate să meargă într-o zonă de tehnologie înaltă şi să ofere servicii calitativ superioare, pe care să poată lua bani”, a adăugat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, precizând că încă nu a fost stabilită valoarea taxei pe care pacienţii o vor plăti la externarea din spitalul constănţean.

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 şi 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.

Taxa va fi plătită o singură dată, la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

Nicolăescu a precizat că suma ce va fi achitată ca şi coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
Decizie pentru toți clienții PPC, fostul Enel. Românii trebuie să aleagă din 1 iulie. Se bifează o singură variantă
Playtech.ro
Apare un nou tip de vouchere pentru români. Vor ajuta la dezvoltarea turismului, cine le va primi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Breaking News! A murit Papa Francisc
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
A murit Papa Francisc. Anunțul oficial al Vaticanului
MediaFlux
Papa Francisc a schimbat ritualul de înmormântare înainte de deces! Și-a presimțit sfârșitul?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București