„Va crește riscul de infectare. Când ies pe stradă sute sau mii de oameni în seara respectivă, cred că va fi destul de greu de păstrat o distanțare.
Inevitabil va fi buluc și vom vedea ce o să iasă. Noi vom fi pregătiți pentru valul ce va urma.
Ar fi fost de ales un Paște mai restrâns, era mai binevenit. Dacă nu se poate altfel, vom avea spitalele aglomerate.
Dacă se va ajunge la aglomerația obișnuită, probabil peste niște zile ne vom confrunta cu consecința acestor aglomerații, exact ce încercăm să evităm de două luni.
Unul din obiectivele distanțării sociale e scăderea presiunii din sistemul sanitar.
În nicio țară nu e un sistem sanitar capabil să absoarbă un număr mare de pacienți.
La noi, deocamdată e bine din punct de vedere ATI, încă nu suntem saturați, dar dacă insistăm… se poate ajunge și acolo”, a declarat directorul Institutului Victor Babeș, potrivit digi24.
Reamintim că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că a fost semnat un acord între MAI și Patriarhia Română care prevede acordarea sprijinului pentru împărțirea luminii și a sfintelor paști pentru credincioși.
„Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale.
În declarație, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea sfintelor paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență.
Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști.
Pentru credinciosii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de paști, cu respectarea măsurilor de protecție.
Distribuirea luminii se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00.
Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.
În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor.
Echipajele care acționează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi sfânta lumina personelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera”, a anunțat Marcel Vela, marţi seară.