Potrivit sursei citate, Eduard Hellvig a avut discuţii la sediul CIA cu conducerea instituţiei, dar şi cu înalţi responsabili din principalele domenii de activitate ale agenţiei. Discuţiile s-au concentrat pe cooperarea dintre cele două servicii partenere privind prevenirea şi combaterea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii.
“Colaborarea se derulează în toate domeniile de interes actual pentru securitatea celor două state, cu accente pe domenii precum prevenirea şi contracararea agresiunilor cibernetice, a terorismului, proliferării armelor de distrugere în masă şi ameninţărilor de tip hibrid”, se mai arată în comunicatul de presă al SRI, publicat pe site-ul instituţiei.
În cadrul discuţiilor de la sediul FBI, Eduard Hellvig şi reprezentanţii Biroului Federal de Investigaţii au reiterat importanţa continuării parteneriatului strategic dintre cele două instituţii.
„Oficialii FBI au apreciat colaborarea FBI-SRI pe componenta schimbului constant de informaţii, a luptei împotriva terorismului şi a criminalităţii organizate transnaţionale. Reprezentanţii FBI au subliniat faptul că parteneriatul cu SRI are deja o tradiţie foarte importantă şi că aceasta trebuie să continue, cu precădere în dosarele de infracţiuni cibernetice, din ce în ce mai complexe”, arată SRI.
Eduard Hellvig s-a întâlnit , n cadrul vizitei din SUA, şi cu reprezentanţi din conducerea Homeland Security (DHS). „În cadrul întrevederilor, s-a subliniat faptul că SRI şi DHS trebuie ca în viitorul apropiat să valorifice în comun experienţele particulare pe care cele două servicii le au, în special în domeniul sensibil al ameninţărilor de securitate din cele două state. Tot aici, directorul SRI a amintit progresele semnificative pe care România şi instituţiile sale le-au realizat în ultimii ani şi a pledat o dată în plus pentru continuarea la un nivel accelerat a demersurilor de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români”, precizează SRI.
Turneul în SUA a continuat cu o vizită oficială la Departamentul de Stat, unde discuţiile lui Eduard Hellvig cu oficialii americani au vizat contextul global actual, parteneriatul strategic dintre România şi SUA, ameninţările şi riscurile de securitate globală. Vizita în Statele Unite ale Americii s-a încheiat cu o întâlnire a directorului SRI cu membrii Comitetului Camerei Reprezentanţilor pentru controlul comunităţii americane de intelligence (HPSCI).