Tesla era în căutarea unei locaţii în Germania pentru construcţia unei fabrici numite „Gigafactory” – unde vor fi produse bateriile pentru vehiculele sale electrice, dar şi maşina Model Y.
Expertiza germană în domeniul auto a reprezentat principalul motiv pentru alegerea ţării, a precizat Musk.
Prima „Gigafactory” a fost construită în deşertul din statul american Nevada. Apoi, în mai puţin de şase luni, a fost construită o fabrică în China, la Shanghai. Deja compania dispune de o fabrică de asamblare în Olanda unde sunt produse maşinile Model S şi X. Dar analiştii avertizează că nu se ştie dacă Tesla va reuşi să-şi îndeplinească ţintele de producţie, ţinând cont de incertitudinile privind comenzile, forţa de muncă şi furnizorii auto, informează Agerpres.
Citeşte şi Elon Musk, despre România: „seamănă cu o ţară africană”
Profitul Tesla s-a situat la 1,86 dolari pe acţiune, în trimestrul trei din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la pierderi de 0,42 dolari per titlu. Veniturile au scăzut cu aproape 8% în perioada iulie – septembrie 2019, la 6,30 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor care au mizat pe venituri de 6,33 miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv.
Tesla intenţionează să livreze 360.000 – 400.000 de vehicule în 2019, un nivel record.