Robert Harabagiu, directorul Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău, susține că a devenit milionar în euro, însă că banii sunt „în școală și buzunarele elevilor”. Asta după ce a atras aproape 3 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru a trimite elevii ce învață meserii la stagii de practică în Portugalia, relatează Republica.
Profesorul Robert Harabagiu a reușit să obțină fonduri europene nerambursabile prin care a trimis liceenii la stagii de pregătire practică în Portugalia, nerambursabile, având toate costurile asigurate, plus 900 de euro bani de buzunar. Prin această inițiativă, tinerii s-au putut perfecționa în meseriile pe care le-au ales și liceul profesional a devenit tot mai căutat.
Citește și : O meserie simplă îți poate aduce 500 de lei în numai 20 de minute. Tot mai mulți români se orientează către aceasta
„Am devenit milionar în euro. Da, din învățământ, să știți că se poate! Dar, spre deosebire de alți milionari, eu nu-mi țin averea altundeva decât în școală și în buzunarele elevilor. Recunosc, am pus și 500.000 deoparte în bănci. În băncile școlare, în care învață elevii.
Banii mei sunt de fapt banii elevilor. O să vă explic imediat. În ultimii ani am dus sute de elevi la stagii de pregătire practică în Portugalia, având toate costurile asigurate, plus câte 900 de euro de elev banii lui de buzunar. Așa am ajuns la aproape 3 milioane de euro. Elevii aveau o singură obligație: să se țină de practică, cei de la tinichigerie în atelierul auto, cei de la cofetari în restaurante sau laboratoare, fiecare cu specializarea lui.
S-a dus vestea că la noi se face cu adevărat practică, că se învață cu adevărat o meserie, atât de departe, încât astăzi liceul tehnologic – pentru cei mai cu experiență cunoscut ca liceul industrial – este astăzi mai căutat decât cele teoretice. Acum câțiva ani, elevii respinși la liceu ajungeau la profesională. Astăzi, elevii respinși la profesionala noastră ajung la liceu.”, declară Robert Harabagiu.
În primul rând, profesorul a atras 2,7 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile prin care a reușit să trimită la stagii de pregătire în Portugalia 788 de elevi. De asemenea, a creat la liceu 7 noi specializări, cerute de companiile din zonă, și a crescut de 5 ori oferta pentru învățământul profesional dual.
Citește și : Ce pensie primesc românii care au lucrat 27 de ani, după recalculare. Creșterea este una infimă
În plus, a digitalizat 100 la sută școala și a asigurat burse de 420.000 de lei pentru 70 de elevi din sistemul dual, în parteneriat cu 18 operatori economici locali. De asemenea, a obținut susținerea Primăriei pentru cazarea și mesele gratuite ale elevilor.
Prin urmare, rata de promovare a liceului a crescut cu 80 la sută iar toți copiii au ajuns să termine anii de liceu cu o meserie învățată, care să le permită să se angajeze în țară.