Colonelul Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş din cadrul Jandarmeriei Române, cunoscut drept „Dirijorul în alb”, cel care i-a coordonat pe jandarmii care au acţionat cu violenţă la mitingul din 10 august, a hotărât să treacă în rezervă. Acesta a împlinit vârsta care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, conform art. 85, alin. 1, lit. a1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, scrie Adevărul.
În raportul prin care îi cere şefului Jandarmeriei, generalul Alin Mastan, să îi aprobe trecerea în rezervă, colonelul Paraschiv arată că solicitarea „are în vedere prevederile art. 9 alin. 1 litera C din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit cărora, printre îndatoririle cadrelor militare, este şi «să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă»”.
„Dirijorul în alb” acuză că „în ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism politic, iar nedreptatea şi inechitatea sunt inoculate psihic, ducând cu gândul la experimente psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară”.
Mai mult, colonelul îi mai spune şefului Jandarmeriei Române că funcţia socială a valorii este fracturată de arivismul şi ambiţia egoistă a comenzii instituţiei pe care o conduce, potrivit Adevărul.
Nu este prima oară când colonelul Paraschiv se supără pe sistem. S-a întâmplat şi în 2018, când preşedintele Klaus Iohannis a refuzat avansarea în grad a colonelului, deşi ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a argumentat că „ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.