Ministerul Culturii și Politicii Informaționale de la Kiev informează, sâmbătă, că ocupanții ruşi l-au împușcat pe Iuri Kerpatenko, dirijorul-șef al Teatrului Muzical-Dramatic „Mikola Kuliş” din Herson, după ce a refuzat să coopereze cu invadatorii.
Potrivit presei locale, citată de Rador, înainte de Ziua Internațională a Muzicii, marcată pe 1 octombrie, ocupanții şi colaboraţioniştii din cadrul filarmonicii planificaseră un concert la Herson cu participarea Orchestrei de Cameră „Ghilea”.
Atac cu drone kamikaze. Alertă aeriană în toată Ucraina sâmbătă dimineaţă
Prin acest concert, ocupanții voiau să demonstreze „restabilirea vieții pașnice” în Herson. Cu toate acestea, dirijorul orchestrei, Iuri Kerpatenko, a refuzat în mod categoric să coopereze cu ocupanţii. Ulterior, dirijorul a fost ucis de militari ruşi în propria locuinţă.
Iuri Kerpatenko lucra la Filarmonica Regională din Herson din 2000. În 2004, a devenit dirijor-șef al Teatrului Muzical-Dramatic „Mikola Kuliş” şi, de atunci, a condus Orchestra de Cameră „Ghilea”. După invadarea Ucrainei de către Rusia, dirijorul şi-a demonstrat în mod public poziția civică și a refuzat să părăsească Hersonul ocupat de ruşi.
Ministerul britanic al Apărării: Rezervişti ruşi, nevoiţi să îşi cumpere veste antiglonţ
Mulţi rezervişti ruşi chemaţi să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiţi să îşi cumpere propriile veste antiglonţ, iar preţurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informaţii britanice.
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviştilor săi mobilizaţi este „aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfăşurate anterior”.
„Mulţi rezervişti sunt probabil nevoiţi să îşi achiziţioneze propriile veste antiglonţ, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităţilor de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik”, arată ministerul, citat de The Guardian.
Conform aceleiaşi surse, vestele se vând pe site-urile ruseşti la preţuri de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari), în creştere de la aproximativ 12.000 de ruble în aprilie.
„Corupţia endemică şi logistica slabă rămân unele dintre cauzele care stau la baza performanţei slabe a Rusiei în Ucraina”, mai arată ministerul.