Pensii 2023. Un nou sistem de reevaluare a pensiilor a fost introdus. Sistemul permite fiecărui cetățean să conteste și să introducă toate detaliile legate de vechimea sa. În funcție de anul de emitere a deciziei, trebuia să împarți punctajul respectiv la valoarea coeficientului de corecție și, automat, îți dădea valoarea corectă a punctajului acumulat conform actualei legi.
Citește și Pensii 2023. Ce români vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului
Însă, există o problemă legat de noua lege care schimbă sistemul de calcul: „În sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12. Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade. Punctajul anual, pe noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea la 35 de ani la bărbați, 30 la femei, nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se aducă punctajele anuale și se înmulțește cu o valoare fixă. Nu este clar care este valoarea fixă”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, în emisiunea „Totul despre bani”, transmisă pe DCNews și DCBusiness.
Potrivit spuselor lui Bogdan Hossu, se creează o discriminare privind cele două sexe, adică femeile care muncesc mai puțin decât bărbații. Acestea vor primi cu 16% mai puțin decât bărbații.
Citește și PENSII 2023. Marius Budăi, despre noua formulă de calcul: „Nu sunt de acord să panicăm cetăţenii”
Liderul sindical a mai spus că „evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare”.
Pensii 2023. România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035, și introducerea de stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani. În privința pensiilor speciale, România și-a asumat că nu va introduce categorii noi și pe cele actuale le va raționaliza, iar doar pensiile speciale ale magistraților vor fi protejate de Curtea Constituțională.