Albert Buitenhuis, un bucătar care emigrase în Noua Zeelandă în urmă cu 6 ani a fost informat de către autorităţile neozeelandeze că este „prea gras”ca să rămână în această ţară şi că va fi obligat să o părăsească.
Bărbatul cântărea 158 de kg când făcuse cerere de emigrare în Noua Zeelandă şi fusese primit în această ţară împreună cu soţia lui Marthie, cu care se instalase în Christchurch. De atunci, el a slăbit 30 de kilograme, dar pentru autorităţile neozeelandeze tot obez este la 127 de kilograme.
Bărbatul şi soţia lui s-au mutat în Auckland, la sora Marthiei şi au depus o plângere împotriva deciziei autorităţilor neozeelandeze. Vor sta acolo până când li se va da un răspuns oficial privind legalitatea acestei decizii.
A treia naţiune obeză
Noua Zeelandă este cea de-a treia naţiune obeză din rândul ţărilor dezvoltate, după Statele Unite, care sunt primele şi Mexic.
Albert are o înălţime de 1,55 m, iar Indicele de Masă Corporală (IMC) este 40, ceea ce înseamnă din punct de vedere clinic că este obez. Când a venit în Noua Zeelandă, în urmă cu 6 ani şi cântărea 158 de kilograme, neozeelandezii nu i-au impus restricţii de şedere în ţara lor din cauza obezităţii şi nici în ceilalţi ani când trebuia să îşi reînnoiască viza. Soţia lui spune că obezitatea nu l-a împiedicat să lucreze 40 de ore pe săptămână.
Citeşete şi: Slăbeşte fără să te înfometezi: Dieta indicelui glicemic
Problemele lui Albert cu autorităţile neozeelandeze au început recent, în luna mai, când i-au pus în vedere să părăsească ţara deoarece criteriile lui de sănătate nu mai corespund sistemului public neozeelandez. Acesta prevede că sunt acceptate numai persoanele care au un IMC sub 35. Se presupune că aceste persoane duc o viaţă sănătoasă şi sunt mai puţin susceptibile de a face boli prea costisitoare pentru sistemul de sănătate din Noua Zeelandă.