Aflată în vizită oficială în Germania, regina Marii Britanii a spus că ea și președintele german Joachim Gauck au văzut în viețile lor „ceea ce a fost cel mai rău, dar și cel mai bine” în Europa. „Trebuie să depunem mari eforturi pentru a păstra beneficiile lumii de după război”, a adăugat ea.
‘Știm că divizarea în Europa este periculoasă și că trebuie să ne păzim de ea, atât în vest, cât și în estul continentului nostru. Asta rămâne o încercare comună”, a spus ea, în ajunul summitului UE de la Bruxelles unde urmează să fie discutată problema referendumului pe care premierul britanic David Cameron dorește să-l organizeze privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Regina, neutră și imparțială, nu intervine în problemele politice și nu guvernează, însă pentru Daily Telegraph ‘există șanse mari ca declarațiile sale să fie interpretate drept o cerere pentru rămânerea Marii Britanii în UE’, potrivit Agerpres.
Tabloidul britanic The Sun merge chiar mai departe și afirmă că este vorba despre o încercare de a-i convinge pe liderii UE ‘să-i ofere Marii Britanii competențele cerute de premier’, partizan al rămânerii țării sale într-o Uniune Europeană reformată.
‘Unii au văzut (în acest discurs) un apel pentru ca Marea Britanie să rămână în UE’, scrie Daily Express. Tabloidul precizează însă că au fost primite asigurări din partea consilierilor Majestății Sale că aceasta s-a exprimat ‘în general’ asupra păcii și stabilității în Europa și nu asupra acestui referendum în mod special, pe care Cameron a promis că îl va organiza până la sfârșitul anului 2017.
Un episod similar a avut loc la începutul lunii septembrie, cu puțin timp înainte de organizarea referendumului pentru independența Scoției. ‘Scoțienii trebuie să se gândească bine’, a spus atunci Regina. Această declarație a fost atunci interpretată ca o cerere pentru respingerea independenței de către scoțieni la referendumul din 18 septembrie, ceea ce s-a și întâmplat.