Înainte de a intra în biroul lui Zgonea, Ciucă a fost întrebat de ziarişti de ce nu este public raportul Comisiei juridice la Legea amnistierii.
Bogdan Ciucă a susţinut că documentul a fost publicat pe site-ul comisiei, deşi acest lucru nu s-a întâmplat până la acest moment.
De asemenea, întrebat când a fost adoptat raportul, el a răspuns că luni, iar la insistenţele ziariştilor privind participarea membrilor comisiei la adoptarea raportului, el a spus că au fost „mai mulţi membri”.
De asemenea, la cabinetul lui Zgonea a venit şi liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.
Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.
Adoptarea raportului favorabil asupra proiectului în Comisia juridică nu a fost făcută publică.
Conform unor surse parlamentare, urmare a amendamentelor adoptate de comisie, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.
Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul de marţi al Camerei, care este forul decizional.
Şi premierul Victor Ponta, aflat în Africa de Sud pentru funeraliile lui Nelson Mandela, le-a transmis parlamentarilor USL că amnistia ar trebui să se refere la pedepsele mai mici de 5 ani şi să nu includă faptele de corupţie. În aşa fel, ar fi vorba de amnistierea pedepselor mici, pentru a decongestiona sistemul penitenciar, care în prezent nu mai face faţă.