Această discuţie transmisă în direct la iniţiativa premierului bulgar pe propria sa pagină de Facebook oferă o imagine inedită a modului în care se poartă de obicei astfel de tratative.
În urma tratativelor purtate de Franţa, Germania, Spania şi Olanda a fost avansată o soluţie de compromis pentru împărţirea principalelor posturi de conducere ale instituţiilor europene, prin care olandezul Frans Timmermans (S&D) ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene, iar Manfred Weber (PPE) pe cea a Parlamentului European, deşi acesta din urmă a fost susţinut de populari pentru a deveni preşedinte al executivului comunitar. Compromisul nu a fost bine primit de mulţi lideri membri ai PPE, dar Borisov, deşi face şi el parte din familia popularilor europeni, părea deschis faţă de această idee, informează Agerpres.
”Un compromis se conturează – Weber va lua Parlamentul şi dumneavoastră veţi lua Comisia, aşadar am vrut să vorbim”, îi spune Borisov lui Timmermans în discuţia purtată la sediul misiunii permanente a Bulgariei la UE. ”Am colaborat minunat de-a lungul anilor”, completează premierul bulgar, iar Timmermans dă aprobator din cap şi răspunde prin ” prekrasno”, echivalentul în limba bulgară al cuvântului ”minunat”.
Apoi Borisov îi prezintă o listă cu ”ceea ce este important pentru noi”, inclusiv crearea unui hub al gazelor în Bulgaria, intrarea acestei ţări în Schengen şi dorinţa guvernului bulgar ca Bruxelles-ul să pună capăt programului UE ce monitorizează eforturile Bulgariei de combatere a corupţiei (mecanismul MCV, n.red).
”Am vrut să ne vedem pentru a discuta aceste lucruri”, precizează premierul bulgar, arătându-se favorabil compromisului evocat, întrucât ”sincer vorbind, Weber are ani de experienţă în Parlament, în timp ce dumneavoastră aveţi mai multă experienţă în Comisie, ca prim-vicepreşedinte”, potrivit Agerpres.
”Există unele state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care au unele rezerve (faţă de Timmermans, n.red), dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră”, insistă Borisov, făcând aparent referire la Ungaria şi Polonia, pe care Timmermans le acuză că nu respectă statul de drept.
”Astăzi am vorbit cu Pedro (Sanchez), Emmanuel (Macron), (Mark) Rutte, Angela (Merkel) şi cu alţi colegi (cu care am convenit) că este mult mai bine să venim cu o soluţie decât să rămânem inflexibili”, mai spune şeful guvernului de la Sofia, potrivit Agerpres.
Timmermans răspunde: ”Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi întotdeauna mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva crimei organizate în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră”.
Apoi Timmermans se întoarce către cameră afirmând: ”Nu sunt sigur că ar trebui să înregistrăm toate acestea”, moment în care transmisia în direct se opreşte.