UPDATE; Stoltenberg, după discuţia cu Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”
Secretarul general al NATO a afirmat, marţi seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, marţi seară, că a avut o discuţie bună cu preşedintele Klaus Iohannis despre sprijinul pentru Ucraina.
„Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent în propriile arsenale pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg.
Drone observate de militarii bazei de la Kogălniceanu în apropierea aeroportului. Comunicatul MApN
„Tocmai ce am avut o discuţie substanţială cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la care ne-am axat pe situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. România a sprijinit puternic Ucraina încă din prima zi şi vom continua cu fermitate”, a scris Klaus Iohannis, marţi pe reţeaua X, fostă Twitter.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat trimiterea la comisiile de apărare a trei scrisori transmise Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis. Cele trei scrisori vor intra la plenul comun al Legislativului, de luni 22 aprilie, ora 14.00.
În prima scrisoare, şeful statului informează Parlamentul că a aprobat participarea Armatei României la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES şi solicită aprobarea celor două Camere pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), având ca obiectiv protejarea securităţii pe principalele rute de navigaţie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Piersic.
În a doua scrisoare, Iohannis cere Parlamentului aprobarea pentru participarea Armatei României la operaţiile desfăşurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major şi o navă militară. În a treia scrisoare, Iohannis spune că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina şi instruirea militarilor ucraineni pentru utilizarea şi întreţinerea materialelor donate.