Discuţii în Comisia de cultură şi media din Senat pe tema propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Membrii Comisiei pentru cultură și media a Senatului au avut miercuri o discuție la nivel de principii cu reprezentanții societății civile și ai sindicatelor pe tema propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.
Iulian Tudor
01 mart. 2017, 14:25
Discuţii în Comisia de cultură şi media din Senat pe tema propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Președintele comisiei, senatorul PSD Lucian Romașcanu, le-a cerut celor prezenți la discuție ca în maximum zece zile să trimită în scris amendamentele și propunerile pe care le au, pentru ca, până la sfârșitul lunii martie, să se poată da un aviz la această inițiativă legislativă, potrivit Agerpres.

Romașcanu a subliniat că noua lege va trebui să fie urmată de un regulament de organizare și funcționare a televiziunii și radioului publice.

Discuțiile în cadrul comisiei s-au axat pe modul în care se face numirea politică de către partide a șefilor instituțiilor publice de media, fiind avansată și o variantă de depolitizare — salariați din instituțiile respective să fie propuși de către partide în Consiliul de Administrație (CA).

De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea de impunere a unor standarde de calitate în special în ceea ce privește TVR, dar fără ca aceasta să se transforme într-o televiziune comercială.

Deschiderea CA și pentru alte categorii de public; alegerea judicioasă a membrilor CA; separarea clară a atribuțiilor CA de atribuțiile Consiliului Director (CD); separarea funcției de președinte-director general; CD să fie format exclusiv din profesioniști; rolul CA să fie acela de „paznic” al misiunii publice a instituțiilor; modalitatea de demitere a CA, dacă să fie demis sau nu odată cu respingerea raportului de activitate în Parlament — toate aceste subiecte, precum și altele, au fost abordate în cadrul discuțiilor purtate în Comisia senatorială de cultură și media.

Pe de altă parte, s-a vorbit despre finanțarea radioului și televiziunii publice în contextul eliminării taxei radio-tv.

Președintele FRJ MediaSind, Cristinel Godinac, a evocat posibilitatea de a analiza reintroducerea taxei radio-tv.

Președintele comisiei a atras însă atenția că reintroducerea taxei trebuie asumată politic. Potrivit acestuia, trebuie să se vadă mai întâi ce se întâmplă fără taxă, iar dacă publicului i se oferă, de exemplu, o televiziune publică de top, atunci i se poate cere iar să plătească și o taxă.

Președintele FRJ MediaSind și-a exprimat speranța că această propunere legislativă, mult mai bună decât ceea ce există în prezent, va fi adoptată.

„Vom încerca cu sprijinul dumneavoastră să obținem o lege cât mai bună cu putință”, a afirmat senatorul Lucian Romașcanu, care a subliniat că nu trebuie uitat faptul că aceste instituții se află sub controlul Parlamentului.

Nu în ultimul rând, reprezentanții societății civile au amintit că discuția referitoare la instituțiile publice de media trebuie să includă și Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Președintele Comisiei pentru cultură și media a semnalat că singura problemă ca AGERPRES să intre pe acest pachet legislativ este că agenția nu este menționată în Constituție, așa cum sunt SRTv și SRR. El a spus că se vor căuta soluții și le-a cerut celor prezenți să se gândească la formula juridică în care să fie inclusă și agenția publică de presă.

Romașcanu a afirmat că pentru AGERPRES e „foarte important” să fie integrată în această structură de mass-media publică.

La rândul său, președintele FRJ MediaSind a susținut această idee și a punctat faptul că angajații AGERPRES au cele mai mici salarii din presă. El a spus că există situații în care angajați cu vechime maximă au salariul minim pe economie.

Președintele Comisiei pentru cultură și media a subliniat că misiunea, statutul și predictibilitatea fondurilor sunt cele mai importante trei aspecte în discuția referitoare la instituțiile publice din domeniul mass-media.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a fost adoptată tacit în 2016 de Camera Deputaților și se află în dezbatere la Senat, care este Cameră decizională.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'