Reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale au mers marti la Ministerul Muncii pentru a analiza proiectul legii salarizării care ar trebui să fie gata pe 10 februarie.
Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, a declarat marți, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, pe legea salarizării, că speră ca până la mijlocul lunii februarie, textul legii să fie gata.
„Până vineri, toate ministerele împreună cu federaţiile sindicale trebuie să vină cu observaţii şi propuneri de rezolvare la cele 6 puncte din memorand care arata disfuntionalitati la legea actuala. De asemenea, se înaintează criteriile de performanţă a personalului de la nivelul fiecărui minister în parte, urmând ca săptămâna viitoare să se găsească soluţionară de rezolvare la această problemă.
Elementul de bază aprobat, cel mai important, este că baza de raportare 1 va rămâne salariul minim garantat în plată pe economie, ceea ce înseamnă o creştere substanţială a valorii pentru fiecare funcţie în parte, urmând să găsim resursele necesare pentru aplicabilitate într-i perioada de tranzitie estimata la 4 ani.
Pana in 10 februarie trebuie sa avem textul, Guvernul să-l pună în dezbatere publică pana la inceputul lunii martie, urmand sa fie inaintat Parlamentului ca la începutul lunii mai să fie promovat”, a declarat, marti, Bogdan Hossu, Preşedintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.
„Ministerul de Finante ne-a anuntat ca exista o limita financiara care este alocata care nu este suficienta pentru aplicarea in orice forma a coeficientelor care sunt prevazute in orice varianta„, a mai spus Hossu.
Până acum, din cauza restrângerilor bugetare, vechea lege a salarizării dată de Boc a fost aplicată pe bucăți, astfel că a dus la inechități pe care liderii de sindicat din Educație le vor acum eliminate. Ei spun că, după majorarea cu 25% de anul trecut, un dascăl debutant câștigă 1.100 lei pe lună, iar unul la final de carieră 2.400 de lei
„Nu suntem împotriva introducerii criteriilor de performanță. Dar vrem să le vedem și noi pe cele ale Guvernului și Parlamentului„, a declarat Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), pentru evz.ro.