Directorul general al grupului VW, Matthias Mueller, s-a întâlnit miercuri cu Gina McCarthy, administratorul Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. A fost o întâlnire la cel mai înalt nivel între oficialii SUA și Volkswagen de la izbucnirea scandalului, în septembrie 2015. „Vom continua să lucrăm pentru a ajunge la o soluție„, a afirmat un purtător de cuvânt al EPA.
DISELGATE. Întâlnirea, la care a participat și șeful brandului VW, Herbert Diess, a venit la o zi după ce statul California a respins planul transmis în decembrie de VW apreciindu-l ca ‘inadecvat’ și nu suficient de rapid. Directorul general al VW nu a făcut declarații după întâlnirea cu șeful EPA. La Bursa de la Frankfurt, acțiunile VW au crescut miercuri dimineață cu 3,4%, dar au închis în scădere cu 0,4%, la 120,50 euro.
Volkswagen ar putea răscumpăra unele mașini afectate de scandalul emisiilor, a afirmat luni directorul general al grupului german, Matthias Mueller. „În unele cazuri, repararea mașinilor va fi foarte ușoară, în altele va fi extrem de costisitoare, iar în acele cazuri va trebui să negociem dacă nu ar fi mai bine să aducem înapoi la Volkswagen unele vehicule. În teorie este posibil„, a declarat Matthias Mueller, la Salonul Auto de la Detroit.
De asemenea, șeful VW a dat asigurări că suma de 6,7 miliarde de euro (7,28 miliarde de dolari) pusă deoparte pentru repararea tuturor mașinilor afectate de scandalul emisiilor este suficientă. „Am pregătit 6,7 miliarde de euro pentru repararea tuturor vehiculelor pe plan global. Presupunem că ar trebui să fie suficient„, a afirmat Mueller.
Acesta a anunțat că VW va propune Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) un nou convertor catalitic care ar putea fi montat la aproximativ 430.000 de vehicule echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Matthias Mueller și-a exprimat optimismul privind perspectivele referitoare la evoluția vânzărilor VW în acest an. Întrebat dacă și în 2016 grupul se va confrunta cu un declin al vânzărilor, Matthias Mueller a răspuns: „Ne confruntăm cu o situație dificilă pe plan global, așteptăm să vedem cum va evolua„.
„Avem un portofoliu de produse extrem de atractiv și suntem încrezători că vom avea succes în 2016„, a adăugat el.
Luni, VW a anunțat creșterea vânzărilor anuale în America de Nord (4,4%) și Europa Occidentală (4,8%), în ciuda scandalului emisiilor. Pe plan global, livrările Volkswagen au scăzut anul trecut cu 2%, la 9,931 milioane de unități. Comentând aceste date, Matthias Muller a precizat: „Livrarea a circa zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, în special ținând cont de condițiile dificile de pe unele piețe, precum și de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru din 2015„.
Grupul a anunțat că situația tensionată din Rusia, care a provocat o scădere de 36,8% a vânzărilor în 2015, a continuat să afecteze livrările din Europa Centrală și de Est. În Brazilia s-a înregistrat anul trecut un declin al vânzărilor de 38,1%. Rusia și Brazilia sunt afectate de scăderea prețurilor materiilor prime, volatilitatea de pe piața valutară și încetinirea economiei mondiale. În septembrie, EPA a acuzat VW că a instalat softul care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale.
Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 — 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condițiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.