Dispar bancomatele în România. Ce spun experţii financiari şi care este explicaţia BNR

Schimbări în sistemul bancar românesc: bancomatele de pe străzile României dispar, iar BNR vine cu explicația acestui fenomen. Află ce s-a schimbat și de ce sunt aceste retrase unul câte unul.
Romania TV
27 iul. 2023, 21:29
Dispar bancomatele în România. Ce spun experţii financiari şi care este explicaţia BNR

Bancomatele sunt pe cale de dispariție deoarece românii folosesc tot mai mult plata cu cardul sau cu telefonul. O arată statisticile băncilor: două din trei plăţi se fac cu cardul sau în online. Şi numărul bancomatelor a scăzut cu 10% în ultimii 8 ani. Cu toate acestea suntem departe de media europenă. România are în continuare cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa.

Atunci când cumpărăm ceva, cea mai frecventă întrebare pe care o auzim este – achitați cash sau card? Un pic peste jumătate dintre români aleg să plătesc folosind cardul. Și plata cu telefonul câştigă tot mai mult teren. Unu din trei plătește cu mobilul.

Primul lanț de supermarketuri care nu mai acceptă numerar. Pleci fără cumpărături dacă nu ai card
În ultimii ani plățile făcute cu cardul s-au înmulțit, iar asta se vede și în statisticile băncilor.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială: Ne uitam în anul 2019, adică prepandemie şi vedeam că 1 din 3 este plată la POS sau plată la cumpătături online. Ce vedem acum e că două plăţi din trei sunt plăţi la POS sau online.

Faptul că banii cash sunt mai rar folosiți se vede şi în numărul bancomatelor. Față de acum 8 ani sunt cu aproape 10% mai puține.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială, pentru TVR: Românii retrag mai puţin cash decât în trecut. Un al doilea motiv este că apare un model de bancomat share, adică sunt bancomate folosite de mai multe instituții financiare. O tranzacţie din trei: retragere cash la bancomate. Iar comoditatea este doar unul dintre avantaje.
RALUCA SIMION – expert e-commerce: Poţi să eviţi şi eventuale costuri de retragere, comisioane de retragere care pot apărea. La finalul unei luni, plătind cu cardul, putem să avem o evidenţă foarte clară asupra tranzacţiilor  Putem să ne setăm o serie de alerte care să ne spună: vezi că ai cheltuit cam mulţi bani pe cafele în oraş luna asta.

Statul are şi el de câștigat de pe urma plăţii cu cardul.

RALUCA SIMION – expert e-commerce: Plăţile cu cardul sunt o modalitate foarte bună de a controla evaziunea fiscală.

Sunt în continuare şi români care preferă lichidităţile. România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Patru din zece români nu sunt înscriși la vreo bancă. În Norvegia toți adulții au un cont bancar și doar 3% din plăți sunt în numerar.

Spania interzice plata chiriei în numerar, potrivit noii legi a locuinței. Singura excepție în care noua reglementare nu se aplică

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), piața din România a înregistrat o scădere numerică a numărului de bancomate în ultimul an. În primul semestru al anului 2022, numărul bancomatelor furnizorilor de servicii de plăți – PSP-uri (Payments Service Providers) rezidenți era de 10.197, iar în a doua jumătate a anului acesta a scăzut la 10.140. Aceste cifre confirmă tendința globală de scădere a numărului de bancomate, fenomen observat și de Euromonitor International în 2022.

Cu toate acestea, în același timp, dispozitivele de tip point-of-sale (POS) furnizate de PSP-uri rezidenți au înregistrat o creștere semnificativă. Numărul acestora a crescut de la 332.264 în 2022 la 373.807. Aceste terminale de plată sunt mai prolifice și permit transferuri electronice rapide, fiind preferate de către comercianți.

EXCLUSIV Dispar banii cash. Plata salariilor nu se va mai face în numerar, iar comercianții, inclusiv de la birtul din sat, vor trebui să aibă POS
În paralel cu creșterea POS-urilor, popularitatea dispozitivelor de tip EFTPOS a crescut și ea. Aceste terminale de plată mai mici și mai portabile decât cele utilizate la casele de marcat ale spațiilor comerciale oferă posibilitatea de a efectua transferuri electronice rapide și facilitează utilizarea plăților digitale.

Motivul pentru care bancomatele dispar din România
Tendința de reducere a numărului de bancomate nu înseamnă că vom rămâne fără ele complet. Este doar o ajustare la schimbările din societate, deoarece oamenii se orientează tot mai mult către alte metode de utilizare a finanțelor. Mulți români au renunțat deja la utilizarea banilor în numerar și se declară mulțumiți de operațiunile electronice, care sunt transparente și rapide.

Cu toate acestea, România este încă departe de a ajunge la nivelul țărilor europene în ceea ce privește plățile digitale. Conform datelor, 40% dintre români nu au cont bancar sau card, iar comercianții nu sunt suficient de adaptați la noile vremuri. Doar o treime dintre magazinele din România folosesc POS-uri la încasare.

Deși există o tendință de creștere a utilizării plăților electronice, nu se poate vorbi în prezent despre o eliminare completă a banilor în numerar. Acele vremuri sunt încă departe de noi, iar o decizie în acest sens nu este pe cale să fie luată în viitorul apropiat.

Pe măsură ce tehnologia avansează și societatea se adaptează, este posibil ca plățile electronice să devină tot mai frecvente și să se înregistreze o scădere continuă a numărului de bancomate. Cu toate acestea, în acest moment, diversitatea metodelor de plată și nevoile diferite ale oamenilor fac ca banii în numerar să rămână o opțiune importantă pentru mulți români.

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei