Ne luăm adio de la farmaciile din România! Conform unui proiect de lege, farmaciile vor fi autorizate să funcționeze doar la o distanță minimă de 500 de metri între ele. Această regulă va fi aplicată atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. De asemenea, numărul maxim al farmaciilor va fi determinat exclusiv în funcție de numărul de locuitori din localitate, conform datelor disponibile la Institutul Național de Statistică. Reprezentanții asociațiilor pacienților privesc cu rezerve acest proiect de lege.
Citește și: Marcel Ciolacu dă de pământ cu ambasadorul României în SUA! ”S-a făcut de râs! Este depășit!”
Atât în mediul rural, cât și în cel urban, conform proiectului de lege, farmaciile ar trebui să se poziționeze la o distanță minimă de 500 de metri una față de cealaltă. Propunerea legislativă ia în considerare și numărul de locuitori, utilizând datele furnizate de primărie. Scopul practic al acestei inițiative este să reducă numărul de farmacii în localitățile cu populații reduse, evitând astfel crearea unui monopol pe piață și protejând interesele consumatorilor. De asemenea, proiectul propune ca farmaciile să nu mai obțină autorizare exclusiv prin avizul emis de Ministerul Sănătății, așa cum se întâmplă în prezent, ci să fie necesar și un aviz din partea Colegiului Farmaciștilor din România. Inițiativa legislativă aparține social-democraților și a fost depusă recent în Parlament, la Senat.
„Pe noi pacienții ne interesează să avem medicamente. Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici. Nu înțeleg de ce trebuie să intervii cu legi aici. Farmaciile sunt societăți comerciale, iar dacă nu ar avea profit s-ar închide. Atât timp cât există, înseamnă că au clienți și putem discuta chiar de discriminare. Cred că exagerăm dacă reglementăm existența farmaciilor după modelul „păcănelelor” sau caselor de pariuri. Nu vorbim de același lucru. Până la urmă vorbim de accesul oamenilor la medicamente mai ieftine, este interesul pacientului aici. Trebuie să susținem orice farmacie, chiar dacă este independentă sau face parte din marile lanțuri de profil. Chiar dacă este în orașe sau în mediul rural. Repet, toate farmaciile sunt în interesul pacienților”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), citat de adevarul.ro.
Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.