Promoțiile de tipul două la preț de unul, cu PET-uri, doze sau sticle înfoliate în plastic gros pentru a putea fi vândute la un preț mai avantajos, vor dispărea de pe piață sub forma în care există în prezent la raft. Un nou regulament european ce vizează ambalajele și deșeurile de ambalaje, publicat în Monitorul Oficial al UE, interzice operatorilor economimci ca, de la 1 ianuarie 2030, să mai introducă pe piață „ambalaje grupate din plastic de unică folosință”.
Este vorba despre plastic de tipul foliilor de colaționare sau a foliilor termoretractabile cu ajutorul cărora se grupează produsele vândute în sticle, doze, cutii metalice, caserole, cutii și pachete pentru a permite cnsumatorilor să achiziționeze mai mult. Din regulament sunt excluse ambalajele grupate necesare pentru a facilita manipularea.
Citește și: Schimbare în supermarket. Atenţie la etichetă, ce produsele vizate de noul regulament UE
Începând cu anul 2030, producătorii și retailerii vor trebui să găsească alte soluții pentru a uni mai multe produse spre a le vinde în cadrul promoțiilor. O variantă ar fi cea a utilizării cartonului, așa cum se folosește și în prezent în cazul produselor de mici dimensiuni, precum iaurturi sau sticle de 0,33 litri.
Potrivit noului regulament al UE, tot de la 1 ianuarie 2030, opertorii economici care folosesc „ambalaje grupate sub formă de cutii” pentru a grupa un anumit număr de produse cu scopul de a crea o unitate de stocare sau de distribuție, trebuie să asigure că cel puțin 10% din ambalajele de acest tip sunt reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare. Această regulă nu este valabilă pentru cutiile de carton.
Citește și: E oficial! S-a stabilit cât costă în 2025 să introduci un teren agricol în intravilan
Mai mult, operatorii economici nu vor mai putea introduce pe piață plasele, sacii, pungile, tăvile sau recipientele din plastic de unică folosință utilizate pentru fructe și legume proaspete preambalate cu greutatea mai mică de 1,5 kg, scrie economica.net. Statele membre ale UE pot institui scutiri în raport cu această restricție în cazul în care există o necesitate demonstrată de a evita pierderea apei sau a turgenscenței, pericolele microbiologice sau șocurile fizice, oxidarea sau în care nu există o altă posibilitate de a evita amestecarea fructelor și legumelor ecologice cu cele neecologice.
„Prevenirea generării de deșeuri este cea mai eficace modalitate de a îmbunătăți utilizarea eficientă a resurselor și de a reduce impactul deșeurilor asupra mediului. Prin urmare, este important ca operatorii economici să ia măsurile adecvate pentru a reduce generarea de deșeuri prin eliminarea ambalajelor excesive și prin utilizarea anumitor formate de ambalaje, prin prelungirea duratei de viață a ambalajelor, prin reproiectarea produselor sau a strategiilor de vânzare astfel încât să nu existe ambalaje sau să se poată utiliza mai puține ambalaje, inclusiv vânzările în vrac, și prin trecerea de la ambalajele de unică folosință la ambalajele reutilizabile”, se arată în preambului Regulamentului.