Rezervele de aur ale băncilor ruseşti au suferit o scădere semnificativă în anul 2024, ajungând la un nivel sub 40 de tone, potrivit datelor publicate marţi de cotidianul RBC, care citează informaţii oferite de Banca Centrală a Rusiei.
Astfel, la începutul anului 2025, rezervele de aur ale Rusiei se situau la 38,1 tone, cu o valoare echivalentă de 325,4 miliarde ruble (aproape 3,3 miliarde dolari). Aceasta reprezintă o reducere aproape la jumătate faţă de vârful atins în toamna anului 2023, când rezervele se ridicau la 71,1 tone.
În termeni de volum, scăderea actuală a rezervelor de aur se apropie de minimul precedent, de 33,3 tone, înregistrat în iulie 2022. Atunci, Rusia a fost nevoită să exporte o cantitate semnificativă din aur din cauza sancţiunilor internaţionale şi a crizei economice provocate de războiul din Ucraina.
Conform Băncii Rusiei, valoarea rezervelor de aur ale băncilor rusești a scăzut cu 23,6% anul trecut, însă scăderea cantităţii de aur a fost mult mai semnificativă, de 46,4%, ceea ce înseamnă o pierdere de mai mult de 33 de tone.
Această scădere importantă nu este un fenomen fără precedent. Anterior, în 2020, rezervele de aur ale băncilor ruseşti au scăzut cu 34,5 tone din cauza impactului pandemiei de coronavirus asupra economiei globale.
Dmitri Pianov, vicepreşedintele VTB Bank, susține că o parte semnificativă a scăderii din 2024 este cauzată de dobânzile ridicate impuse de Banca Centrală a Rusiei. Astfel, multe instituţii financiare au ales să îşi cheltuiască rezervele de aur, în loc să le păstreze ca rezervă.
Începând din 2022, în contextul războiului din Ucraina, Moscova a încetat să mai furnizeze informaţii detaliate privind băncile care gestionează rezervele de aur, dar în perioada pre-război, bănci mari precum Sberbank, VTB, Gazprombank sau Rosselkhozbank aveau importante stocuri de aur.
Conform Consiliului Mondial al Aurului, preţul aurului a înregistrat valori record în 2024, atingând maxime istorice de 40 de ori pe parcursul anului. La 11 februarie 2025, preţul aurului a depăşit 2.900 de dolari pe uncie, ceea ce subliniază o cerere puternică pe piaţa globală.