Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR

Dacă mulți români se bucurau de garanția de 50 de bani pe care o puteau primi după ce reciclau, iată că se au în vedere în schimbări importante la punctele de reciclare.
Filip Stan
25 apr. 2025, 09:45
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR

Uniunea Europeană pregătește o nouă serie de reglementări care ar putea transforma radical modul în care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Ce înseamnă asta? Că în curând, consumatorii nu vor mai fi nevoiți să returneze ambalajele doar pentru a recupera garanția de 50 de bani, deoarece accentul se va muta pe utilizarea ambalajelor reutilizabile.

Noua direcție urmărită de Bruxelles încurajează clienții magazinelor, în special ai supermarketurilor, să folosească recipiente proprii atunci când cumpără produse. Astfel, în loc să cumpere de fiecare dată ambalaje noi, oamenii vor putea veni cu sticle sau recipiente reutilizabile pentru a le umple cu produse precum băuturi, detergenți sau săpun lichid.

Adio, 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat în programul SGR! O nouă metodă „eco” ar urma lăsa românii fără câştigurile zilnice

Începând cu 1 ianuarie 2030, magazinele mari vor fi obligate să dedice minimum 10% din spațiul de vânzare zonelor special amenajate pentru reumplerea ambalajelor aduse de clienți. Aceste zone vor permite consumatorilor să achiziționeze produsele preferate într-un mod mai sustenabil, fără a genera deșeuri inutile.

Ce se întâmplă cu garanția de 50 de bani
Ambalajele reutilizabile vor fi incluse în circuitul de reciclare, ceea ce înseamnă că ele vor putea fi colectate, curățate și repuse în circulație în mod eficient și sigur, conform noilor norme europene. Pe de altă parte, garanția de 50 de bani ar putea dispărea.

„Pentru a preveni crearea inutilă de deșeuri din ambalaje, statele membre trebuie să sprijine activ soluțiile de reutilizare și reumplere. De asemenea, ele vor trebui să monitorizeze funcționarea acestor sisteme, asigurând respectarea strictă a standardelor de igienă”, se arată în noul Regulament European.

Totodată, pe plan național, autoritățile române intenționează să extindă Sistemul Garanție-Returnare și în zonele rurale. Astfel, și locuitorii din satele din zonele montane sau din Delta Dunării vor putea returna ambalajele mai ușor și vor beneficia de recuperarea garanției.

Această inițiativă vine în contextul unui progres remarcabil în reciclare. În luna martie 2025, românii au reciclat peste 348 de milioane de ambalaje, un rezultat posibil datorită extinderii infrastructurii de colectare, care include și instalarea a 192 de noi aparate de tip RVM (Reverse Vending Machines).

Se schimbă sistemul SGR de reciclare care aduce cel puţin 50 de bani pe ambalaj şi în România. Ministrul Mediului anunţă un alt proiect revoluţionar

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că astăzi SGR-ul a ajuns la o maturitate suficientă cât să vorbim despre a patra categorie de ambalaje – ambalajul reutilizabil. Ministrul a precizat că speră că într-o săptămână-două va putea să pună în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern.

”SGR e un model de succes pe care suntem datori să-l păstrăm, dar mai mult decât atât suntem datori să-l îmbunătăţim. Şi aici, bineînţeles, că se naşte întrebarea ce se întâmplă în viitor, ce ne aşteaptă, ce provocări noi urmează să avem, pentru că un lucru e cert. Sistemul de garanţie-returnare este astăzi pe un drum fără întoarcere. Indiferent cine va fi ministru, la Mediu, la Economie, indiferent ce se va întâmpla din punct de vedere politic, sistemul de garanţie-returnare nu poate fi deraiat de la parcursul pe care astăzi îl are. Consider că a dobândit deja o inerţie suficient de mare şi o dimensiune apreciabilă, cât să nu mai poată fi oprit”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe.

Mircea Fechet a precizat că de azi încolo, singura întrebare care se poate pune este legată de modul în care putem să-l facem mai bun. ”M-aş bucura să pun pe agenda publică un subiect nou. Este legat de ambalajul reutilizabil, într-o primă fază doar pentru sticlă, pentru că n-aş vrea să discutăm despre altceva. Eu cred că a venit momentul şi trebuie să mărturisesc că am mai încercat să fac discuţia asta, în urmă cu un an şi jumătate, când, după lungii discuţii, am ajuns la concluzia că exista riscul să complicăm prea mult sistemul într-un moment în care lucrurile oricum nu erau suficient de clare, dar cred că astăzi SGR-ul a ajuns la o maturitate suficientă cât să vorbim despre a patra categorie de ambalaje, respectiv ambalajul reutilizabil”, a anunţat ministrul Mediului.

El a menţionat că, fie că discutăm despre apă minerală sau plată, fie că discutăm despre bere, despre băuturi răcoritoare şi sunt convins că multe alte băuturi pot fi ambalate în ambalaj reutilizabil.

”Sper că într-o săptămână-două voi putea să pun în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern prin care introducem în sistemul garanţie-returnare şi ambalajul reutilizat. Va purta probabil o garanţie similară. (..) Probabil va trebui ca anumite aparate de colectare automată să dobândească un upgrade pentru a putea prelua ambalajul reutilizabil, nu ne dorim ca acesta să ajungă spart în cuva cu sticlă şi spun eu că e un pas înainte şi că nu avem niciun motiv să nu fim ambiţioşi şi la acest capitol”, a arătat Ministrul Mediului.

Vezi și Ce poți face cu ambajele reciclabile SGR dacă automatul magazinului nu funcționează

Potrivit ministrului, ”sistemul de garanţie-returnare creşte de la o săptămână la alta din punct de vedere al accesibilităţii, din punct de vedere al numărului de puncte de colectare”.

”Nu ştiu a câta lună e, sper că e a 8-a sau poate chiar a 9-a, cu cifre pe care eu le apreciez a fi bune, respectiv peste 80% grad de colectare. Asta înseamnă că avem toate şansele ca anul acesta să ne facem ţintele de colectare. Bineînţeles că în fiecare zi apare câte o nouă problemă pe care trebuie să o rezolvăm, fie că discutăm despre colectarea în mediul rural, în legătură cu care, în continuare, am rezervele mele şi am nemulţumirile mele, şi e corect să o spun ori de câte ori am ocazia, fie că ne consultăm cu frauda pentru că ori de câte ori se întâmplă un lucru bun, apar imediat şi nişte băieţi deştepţi care profită de breşele pe care orice sistem până la urmă le are, însă din nou mă bazez pe profesionalismul celor care combat aceste fenomene, fie că sunt de la Garda de Mediu, fie că sunt din compania Returo, fie că sunt alte instituţii ale statului care ne sprijină în tot acest demers, fie că ne referim la lungul şir de procese pe care îl avem”, a precizat Mircea Fechet.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cine l-a făcut ”moș” pe Leonard Doroftei. De ce i s-a spus așa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Suhaib Meshah a fost declarat MORT! Fostul iubit al Danielei Crudu e dispărut de 3 ani și acum…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Pensia se schimbă din 2025. Cum câștigi mai mult cu noile reguli anunțate de stat
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul