Dispare o taxă importantă. Măsura se aplică pe 1 ianuarie 2025

O țară din Uniunea Europeană va elimina o taxă controversată aplicată gazelor naturale tranzitate, începând cu anul 2025. Decizia este salutată de statele vecine, care sunt de părere că măsura va facilita diversificarea surselor de aprovizionare. 
Mircea Filipescu
20 dec. 2024, 18:57
Dispare o taxă importantă. Măsura se aplică pe 1 ianuarie 2025
imagine cu rol ilustrativ

Decizia de a elimina taxa aplicată gazelor naturale tranzitate prin Germania marchează un moment important în politica energetică a Europei. Parlamentarii de la Berlin au hotărât să pună capăt unei taxe controversate, măsura fiind apreciată de statele vecine care consideră că aceasta le afecta eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare.

Taxă eliminată din 2025

Taxa, introdusă în urmă cu doi ani și administrată de Trading Hub Europe (THE), a avut scopul de a ajuta Germania să recupereze miliarde de euro cheltuite pentru umplerea depozitelor de gaze, în contextul creșterii aprovizionării cu gaze. Aceasta era aplicată atât consumatorilor interni, cât și cumpărătorilor de gaze la granițele țării.

Taxa a fost implementată în contextul tensiunilor provocate de invazia rusă în Ucraina, având rolul de a asigura o aprovizionare stabilă cu gaze în Europa. Însă, măsura a generat critici, fiind percepută ca o piedică pentru cumpărătorii din alte țări europene.

Eliminarea taxei pentru gazele tranzitate prin Germania va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Cu toate că taxa va continua să fie percepută consumatorilor interni de gaze, scutirea pentru cumpărătorii internaționali reprezintă un semnal puternic pentru eforturile europene de a reduce dependența de gazele rusești.

Citește și Taxe mai mari cu 10% pentru bucureşteni din 2025. Ce este taxa turistică de 1% pe care o plăteşte fiecare vizitator al Capitalei

Care este situați acum în Germania

La ora actuală, Germania stochează o cantitate impresionantă de 23 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plasează pe primul loc în Uniunea Europeană. Această capacitate uriașă de stocare este esențială pentru stabilitatea energetică regională și susține diversificarea surselor de aprovizionare.

În paralel, măsura coincide cu așteptata încetare a tranzitului gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina, programată să se încheie la 31 decembrie 2024. Această modificare în peisajul energetic european subliniază nevoia urgentă de a găsi soluții alternative pentru aprovizionare.

Mai mult, scutirea de taxă vine într-un moment crucial, întrucât valoarea acesteia era programată să crească cu 20% în 2025, atingând 2,99 euro pentru fiecare Megawatt oră (MWh). Creșterea planificată ar fi putut amplifica dificultățile economice pentru cumpărătorii internaționali, mai ales în contextul fluctuațiilor prețurilor pe piața energetică.

Astfel, prin această decizie, Germania își reafirmă angajamentul față de colaborarea europeană în sectorul energetic. Renunțarea la taxa pentru gazele tranzitate este un pas important spre consolidarea securității energetice și reducerea tensiunilor comerciale dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Vezi și Taxă nouă în România! Prețuri mai mari pentru cei care aleg să plătească cu cardul

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București