Puțini știu că în Monitorul Oficial nr. 574 din 1 august 2014 a fost publicată Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică având drept scop crearea cadrului legal pentru elaborarea şi aplicarea politicii naţionale în domeniul eficienţei energetice în vederea atingerii obiectivului naţional de creştere a eficienţei energetice. Potrivit actului normativ, care a intrat în vigoare începând cu 4 august, „măsurile de politică în domeniul eficienţei energetice se aplică pe întreg lanţul: resurse primare, producere, distribuţie, furnizare, transport şi consum final” și au ca țintă reducerea consumului de energie cu 19% până în anul 2020, informează gds.ro.
CITEŞTE ŞI: Cum încearcă românii să păcălească repartitoarele de căldură şi apometrele
Capitolul „Contorizare, facturare, costuri de acces” ar putea schimba fundamental modul în care vor fi împărțite costurile suportate de populație pentru consumul utilităților, mai precis, apa caldă de la robinet și căldura din calorifere. „În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare”, spune alineatul 4 din articolul 10.
Cel care schimbă radical lucrurile în privința furnizării utilităților la bloc este alineatul 5. „În imobilele de tip condominiu (bloc de locuințe – n.r.) racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.
Ce înseamnă acest lucru? Prima variantă: montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor presupune amplasarea contoarelor pentru apă caldă și căldură pe casa scării, în dreptul fiecărui apartament. La rândul ei, această variantă presupune schimbarea sistemului de distribuție a utilităților de pe verticală pe orizontală. A doua variantă: se păstrează sistemul de distribuție pe verticală, apometrele de la baie și bucătărie sunt considerate elemente de individualizare a consumului pe apă caldă, dar fiecare locatar trebuie să-și monteze repartitor de costuri pe fiecare calorifer din apartament.