Doi jurnalişti chinezi au încercat să adune date şi să arate ce înseamnă epidemia de coronavirus, chiar în zilele de început ale acesteia, dar după o scurtă perioadă conturile pe care postau videouri şi alte informaţii au amuţit, iar de cei doi nu s-a mai auzit nimic. Apropiaţii şi urmăritorii lor se tem că ei nu vor mai apărea niciodată, guvernul chinez fiind cunoscut pentru felul în care îşi reduce la tăcere contestatarii.
Fang Bin, la bază afacerist din Wuhan, centrul epidemiei şi oraşul care acum este în întregime în carantină, a început să posteze pe Youtube încă din 25 ianuarie. Platforma este interzisă în China, dar poate fi accesată prin VPN, ceea ce Bin a şi făcut, riscându-şi libertatea. În unul dintre videourile postate de acesta, pe 1 februarie, se observă cum 8 cadavre sunt înghesuite într-o maşină lângă un spital din Wuhan.
Fang a povestit că poliţia chineză a intrat peste el în casă şi l-a interogat în legătură cu filmuleţele postate şi chiar a fost reţinut în acea seară, dar a fost eliberat, după ce a fost atenţionat. Pe 9 februarie, Fang a publicat un filmuleţ însoţit de textul „Revoltă populară – daţi puterea înapoi oamenilor”, aceasta fiind ultima sa postare. De atunci, a dispărut fără urmă.
Chen Qiushi, un fost avocat pentru drepturile omului, era deja cunoscut ca activist, făcându-şi un nume anul trecut, când a relatat amplele proteste din Hong Kong. Acesta a promis că va documenta în detaliu epidemia de coronavirus pe canalele sale de social media, unde avea 700.000 de urmăritori. Conturile i-au fost închise, dar Chen nu s-a dat bătut, a făcut un canal de Youtube pe care a adunat rapid alţi 400.000 de abonaţi, iar pe Twitter avea 265.000 de followeri.
La fel ca şi Fang Bin, Chen a încercat să arate ce se petrece în Wuhan, călătorind în oraşul epidemiei, unde a început să viziteze spitalele şi să vorbească cu diverşi pacienţi. Ultima sa postare pe Twitter a apărut pe 7 februarie, sub forma unui video în care mama sa spunea că nu ştie nimic de el din ziua precedentă.
Autorităţile chineze refuză să comenteze situaţia şi nu au dat nicio informaţie cu privire cei doi dispăruţi. Patrick Poon, cercetător la Amnesty Internațional, a declarat că nu se ştie dacă Chen şi Fang au fost arestaţi sau au fost puşi sub carantină forţată.