Angajaţii ABA Jiu şi ISU Dolj au intervenit, vineri, în comuna Braloştiţa, satul Ochişor, pentru protejarea a două gospodării de apele Jiului care sunt în creştere prin amenajarea a două diguri cu saci de nisip, cu o lungime totală de 50 de metri.
Potrivit ISU Dolj, la faţa locului au acţionat cu utilaje mai mulţi lucrători care au încărcat aproape 1.000 de saci cu nisip.
Şi în localitatea Bucovăţ se intervine pentru protejarea a 10 gospodării prin supraînălţarea unui dig, cu saci de nisip pe o lungime de aproximativ 100 de metri, lucrările fiind coordonate de un reprezentant din partea Instituţiei Prefectului Dolj şi de şeful centrului operaţional din cadrul ISU Dolj.
Citeşte şi PLOILE fac ravagii în România: Inundaţii, alunecări de teren, drumuri blocate
În judeţul Dolj, în urma creşterii debitelor pârâului Teslui şi a revărsării acestuia, DJ 641 Mischii – Caracal a fost inundat pe o lungime de 30 de metri, motiv pentru care drumul a fost închis, iar circulaţia a fost deviată pe ruta ocolitoare DC 87 – DE 574 – DJ641.
În urma unei hotărârii a prefectului judeţului Dolj, au fost pornite 10 staţii de desecare aflate în administraţia ANIF, urmând ca în cursul zilei de vineri să fie repornite încă cinci staţii de desecare.
ABA Jiu susţine că lucrările hidrotehnice cu rol de apărare pe care le are în administrare funcţionează la parametrii optimi de exploatare, cu excepţia digului mal drept al pârâului Teslui în comuna Robăneşti, sat Bojoiu, şi în comuna Drăgoteşti, sat Viişoara, acesta fiind un dig în execuţie nerecepţionat.
Debitele şi nivelurile pe râul Jiu au fost în creştere în întregul bazinul, Jiul depăşind cota de inundaţii la Răcari cu 20 de centimetri. De asemenea, la staţiile hidrometrice Filiaşi şi Podari, Jiul a depăşit cotele de atenţie cu 21 cm, respectiv 15 cm. Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al ABA Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, în următorul interval debitele şi nivelurile vor fi în general în creştere, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării din amonte, cu posibilitatea depăşirii cotelor de apărare.