Punctul de pensie va creşte, de la 1 ianuarie 2023, cu 12,5%, adică de la 1.586 la 1.785, dar până atunci românii mai au de întâmpinat sărbătorile de iarnă. Mesele de Crăciun nu se vor anunţa, însă, prea pline, mai ales cele ale pensionarilor. Analiștii economici estimează că, în luna decembrie, prețurile alimentelor vor crește cu aproximativ 15%. În luna noiembrie, un coș de cumpărături ajungea la 170 de lei, însă în decembrie ar putea trece de 200 de lei. Cele mai mari creşteri de preţuri se vor înregistra la carne, ulei şi lactate.
Persoanele cu venituri mici, adică 2,5 milioane de români, vor primi înainte de sărbători cei 50 de euro de la Guvern, ajutor în cadrul programului Sprijin pentru România. Este vorba despre românii care au venituri sub 1.500 de lei, pensionarii, copiii sau adulții cu handicap, persoanele fără adăpost, dar și familiile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 600 de lei. Mai primesc bani pe acest card pentru masă caldă și alimente de bază și familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, dar și familiile care primesc ajutor social.
Citeste si Alimentele de bază se scumpesc înainte de Crăciun. Cât va ajunge să coste un …
În pofida acestui ajutor de la stat, mulţi pensionari nu-şi vor permite să pregătească mâncăruri specifice de sărbători. Carnea de porc, alimentul-vedetă al Crăciunului, se numără printre alimentele al căror preţ va creşte înainte de sărbători. În prezent, un kilogram de carne de porc se vinde cu aproximativ 25 de lei (media prețurilor din marile supermarketuri). Însă, în preajma Crăciunului, prețul ar putea sări de 30 de lei.
„Vizitez şi eu vitrinele cu carne, că nu am bani. Ce să fac cu 1.000 de lei? Cu 1.000 de lei nu te descurci deloc. Am avut 450 întreţinerea, am dat pe medicamente 400 de lei, ce să faci din 1.000 de lei? Acum aştept să iau pensia şi să văd ce pot lua şi de Anul Nou, şi de Crăciun. Noroc că am fată şi băiat, stau cu băiatul. El acum s-a reangajat, are minim pe economie„, se plânge, la România TV, o pensionară care nu întrevede perspective prea optimiste de aceste sărbători.
De asemenea, pe lângă ajutorul de 50 de euro, românii din categoriile vulnerabile vor primi şi pachete de 24 kg de la Uniunea Europeană cu produse alimentare neperisabile. Chiar dacă beneficiarii nu se vor putea bucura de o friptură de porc, de cârnaţi, caltaboşi, tobă sau răcitură, vor simţi gustul cărnii de porc în conserve. Pachetele conţin 5 kg de făină albă de grâu, 4 kg de mălai, 800 de gr de paste făinoase, 4 l de ulei, 2 kg de zahăr, 4 kg de orez, 5 conserve cu carne de vită, 3 cu carne de porc și 5 cu pate de ficat de porc, două borcane de compot de fructe, un borcan cu gem de fructe și unul cu gem de fructe dietetic.