Tot vineri, angajații CEH vor primi tichetele de masă pentru luna noiembrie, urmând ca luni, 20 februarie, salariații complexului să primească tichetele de masă cuvenite pentru luna decembrie 2016, a mai precizat directorul, potrivit Agerpres.
Pentru asigurarea primei tranșe din plățile compensatorii și a tichetelor de masă pe lunile noiembrie și decembrie a fost necesară o sumă de peste 3,8 milioane lei. Din total, valoarea plăților compensatorii se ridică la 2,2 milioane lei, iar diferența sunt tichetele de masă.
„Efortul financiar este consistent. Au fost îndeplinite condițiile pentru a putea face plățile și nu am pregetat să trecem la acest lucru. Angajații noștri sunt ‘the most valuable asset’ — cel mai valoros activ, cea mai valoroasă resursă a companiei”, a spus Melczer.
Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, a apreciat decizia administrației, în condițiile în care tichetele de masă erau întârziate cu două luni de zile.
„Tichetele de masă erau întârziate și ne bucurăm că administrația companiei a luat decizia să aloce sumele necesare pentru acordarea acestui drept al angajaților”, a afirmat președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.
Un număr de 840 de angajați ai CEH au fost concediați colectiv în luna octombrie 2016, ca urmare a programului de disponibilizări aplicat de companie pentru finalul anului trecut. Cele mai multe reduceri de personal au fost efectuate la termocentrala Mintia, unde au fost desființate 452 de posturi, în timp ce de la minele de cărbune din Valea Jiului au fost disponibilizați aproape 230 de angajați. Diferența o reprezintă posturi reduse la termocentrala Paroșeni și în compartimentele de infrastructură ale CEH.
Disponibilizații au dreptul la salarii compensatorii, ajutor de șomaj și venituri de completare.
Angajații disponibilizați vor primi între unu și șase salarii compensatorii, în funcție de vechimea în muncă. Plata primului salariu compensatoriu ar fi trebuit să se facă în luna decembrie 2016.
Cu datorii care depășesc 1,28 miliarde de lei, conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvență apreciind, în mai multe rânduri, că această procedură este singura soluție pentru evitarea falimentului societății. Tribunalul Hunedoara a respins cererea CEH, dar pe rolul instanței se mai află un alt dosar de solicitare a insolvenței depus de 14 firme creditoare ale complexului, cu termen de judecată 8 martie 2017.
În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajați, la termocentralele Mintia și Paroșeni, dar și la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.