Echipa universitară care a lucrat la realizarea invenţiei a fost recompensată cu 250.000 de lire sterline, premiu pentru inovaţie, de către Societatea Regală Brian Mercer, notează publicaţia ştiinţifică britanică Angelnews.
Dacă îşi va dovedi fiabilitatea, valoarea economică şi socială a dispozitivului va depăşi, însă, cu mult această sumă.
Se estimează că, în prezent, este nevoie de 100 de tone de apă industrială pentru a obţine o singură tonă de apă potabilă. Costurile chimicalelor folosite în procesul de decontaminare a apelor uzate sunt imense iar reziduurile industriale, generate în urma procesului, au un grad ridicat de poluare. În privinţa apelor uzate provenite din centralele nucleare costurile devin astronomice.
Dispozitivul englezilor, realizat de un grup coordonat de profesorul Tim Leighton şi medicul Peter Birkin, foloseşte o cantitate infimă de chimicale şi are nevoie de tot atata curent electric cât un bec normal.
Apa ce trece prin duza-minune, este impregnată cu un jet de bule de aer şi ultrasunete, sub presiune, care formează un putenic curent-fluid ce deviază marea majoritate a reziduurilor spre un filtru.
O serie de licenţe de utilizare, experimentale, au fost deja oferite unor unităţi medicale şi industriale pentru pre-testarea produsului.