Disprețul judecătoarelor ICCJ! Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cîrnaru înfierează dezlegarea de drept pe prescripție dată de ICCJ, pe care și-ar fi dorit să o nesocotească: “Situația juridică ce rezultă din aplicarea Deciziilor CCR și din Decizia ICCJ generează un risc sistemic de impunitate… Principiul autorității de lucru judecat nu permite remedierea încălcării”

De-a dreptul scandalos: judecatoarele Rodica Aida Popa (foto), Oana Burnel si Simona Cirnaru de la Inalta Curte infiereaza o hotarare pronuntata chiar de catre colegii lor de la instanta suprema. Este vorba despre hotararea prealabila 67/2022 referitoare la aplicarea deciziilor CCR 297/2018 si 358/20223 privind prescriptia.
Irina Dumitrescu
08 ian. 2024, 17:59
Disprețul judecătoarelor ICCJ! Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cîrnaru înfierează dezlegarea de drept pe prescripție dată de ICCJ, pe care și-ar fi dorit să o nesocotească: “Situația juridică ce rezultă din aplicarea Deciziilor CCR și din Decizia ICCJ generează un risc sistemic de impunitate... Principiul autorității de lucru judecat nu permite remedierea încălcării”

O hotarare pronuntata de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din care au facut parte noua judecatori de la Sectia penala a ICCJ, printre care si vicepresedinta instantei supreme Rodica Cosma. Noua judecatori care sunt practic atacati in mod direct de judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru pentru decizia pronutata.

Criticile judecatoarelor ICCJ Popa, Burnel si Cirnaru la adresa hotararii adoptate de colegii lor de la instanta suprema se regasesc in decizia nr. 615/RC din 12 octombrie 2023, pronuntata in dosarul 1556/113/2020, prin care cele trei au solutionat un recurs in casatie formulat de DNA impotriva unei decizii a Curtii de Apel Galati de incetare a procesului penal pe motiv de prescriptie, potrivit luju.ro. Popa, Burnel si Cirnaru au respins recursul in casatie al DNA, insa doar pentru ca exista o practica in acest sens, o jurisprudenta care obliga la respectarea deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022, precum si a deciziei ICCJ 67/2022 privind prescriptia, decizii a caror neaplicare era ceruta de DNA. Or, daca nu ar fi existat practica si jurispurdenta in acest sens, atunci Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru nu ar fi avut nicio retinere in a nu respecta deciziile CCR si ICCJ obligatorii.

Astfel, cele trei judecatoare acuza ca hotararea prealabila a Inaltei Curti pe prescriptie, cat si deciziile CCR pe prescriptie genereaza, atentie, un risc sistemic de impunitate. Cu alte cuvinte, in viziunea lui Popa, Burnel si Cirnaru, CCR si ICCJ contribuie la nepedepsirea unor fapte si a unor prezumtivi infractori. Extrem de grav!

Totodata, Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru reclama ca aceleasi decizii ale CCR si ICCJ ar fi in contradictie cu Tratatul Uniunii Europene, si ca, asa cum CJUE ar fi stabilit, ele ar compromite suprematia, unitatea si efectivitatea dreptului UE. In final Popa, Burnel si Cirnaru se plang ca nu exista nicio posibilitate legala pentru a nu aplica deciziile CCR si ICCJ privind prescriptia.

Inspectia Judiciara are cuvantul

Afirmatiile judecatoarelor Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru sunt unele deosebit de periculoase in conditiile in care acestea fac practic o pledoarie pentru nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR si ICCJ referitoare la prescriptie. Asta chiar daca prin juramantul depus la investirea in functie s-au angajat sa respecte legea si Constitutia Romaniei, Constitutie care prevede ca deciziile CCR sunt obligatorii: “Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

In plus, la fel de grav este faptul ca trei judecatoare de la Inalta Curte ataca nu doar decizii ale CCR, ci chiar o decizie pronuntata de colegii lor de la instanta suprema, despre care afirma ca genereaza un risc sistemic de impunitate.

In acest context, prin intermediul articolului de fata, Lumea Justitiei sesizeaza Inspectia Judiciara in vederea declansarii unor verificari in urma carora sa se stabileasca daca este normal ca niste judecatoare sa atace o hotarare pronuntata de colegi de-ai lor si daca este normal ca aceleasi judecatoare sa faca o pledoarie pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ pe prescriptie, sau asemenea fapte imbraca forma unor abateri disciplinare.

De asemenea, vazand inversunarea si dispretul celor trei judecatoare fata de deciziile CCR si ICCJ, si deci implicit la adresa judecatorilor CCR si ICCJ, ne intrebam: oare ce agenda ascunsa au acestea?

Prezentam pasajul in care judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru infiereaza hotararile CCR si ICCJ pe prescriptie (decizia este atasata integral la finalul articolului):

Cat priveste obligativitatea deciziei mentionate care impune instantei nationale sa lase neaplicat un standard national de protectie referitor la principiul aplicarii retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) care permite repunerea in discutie a intreruperii termenului de prescriptie a raspunderii penale in astfel de procese prin acte de procedura intervenite inainte de pronuntarea Deciziei nr. 297/2018 a Curtii Constitutionale, aceasta opereaza exclusiv in cauzele pendinte la data pronuntarii acesteia in contextul in care legea procesual penala in vigoare nu reglementeaza un remediu pentru situatia in care o hotarare se dovedeste a fi incompatibila cu o interpretare a dreptului Uniunii retinuta de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ulterior datei la care aceasta a ramas definitiva.

Astfel, desi infractiunea ce a facut obiectul acuzatiei intra sub incidenta dreptului Uniunii, frauda in domeniul TVA-ului constituind o frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, avand in vedere elementele de interpretare a dispozitiilor europene aplicabile furnizate de Curtea Europeana de Justitie in jurisprudenta anterioara si reiterate in hotararea C-107/23 PPU, (paragrafele 79-85), situatia juridica ce rezulta din aplicarea Deciziilor nr. 297/2018 si nr. 358/2022 ale Curtii Constitutionale, precum si din Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie genereaza un risc sistemic de impunitate ce constituie un caz de incompatibilitate cu cerintele articolului 325 alin. (1) TFUE si ale articolului 2 alin. (1) din Conventia PIF (paragrafele 91-92), iar standardul national de protectie astfel cum a fost stabilit de instanta suprema in procedura dezlegarii unei chestiuni de drept este, conform interpretarii Curtii, de natura sa compromita suprematia, unitatea si efectivitatea dreptului Uniunii, principiul autoritatii de lucru judecat nu permite remedierea incalcarii”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!