„Din punctul nostru de vedere, relaţia dintre Parlamentul României şi Parlamentul Ungariei este mult mai importantă decât comportamentul emoţional al unor politicieni din ambele ţări. Am considerat oportun în acest moment să nu avem nicio reacţie în afişarea, arborarea unui steag care nu aparţine heraldicii şi simolisticii româneşti din Parlamentul Ungariei, este o chestiune pe care statutul respectiv o decide„, a precizat Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
El a arătat că Biroul Permanent al Camerei şi liderii grupurilor parlamentare au decis în unanimitate să „nu intre în această dispută”.
„Decizia a fost luată în unanimitate, astfel încât Parlamentul României consideră că aceasta a fost o reacţie emoţională a unor politicieni, un joc de copii, noi nu intrăm în această dispută. Nu traversăm cea mai fericită perioadă a relaţiilor dintre România şi Ungaria, dar asta nu înseamnă că trebuie să adâncim groapa pe care unii încearcă să o sape între cele două apropiate state vecine şi prietene”, a precizat Zgonea.
Valeriu Zgonea a mai spus că ministrul Afacerilor Externe Titus Colăţean şi Guvernul României au avut o reacţie puternică, „suficient de matură şi echilibrată”.
„Din punctul nostru de vedere, dacă vrem să avem o reacţie, le-am şi propus colegilor mei să facem, în faţă, un ansamblu în care să avem steagurile fiecărui judeţ, heraldica şi simbolistica fiecărui judeţ, este şi o mândrie dacă vreţi locală şi o onoare şi în interesul fiecărui cetăţean să vadă în faţa Parlamentului României, aşa cum vedeţi şi în faţa Palamentului ungar, simbolistica fiecărei comunităţi din care provenim noi”, a precizat Zgonea.
El a arătat că propunerea sa a fost acceptată în unanimitate de către Biroul Permanent al Camerei şi de liderii de grup şi urmează să se consulte şi cu preşedinţii de Consilii Judeţene, precum şi cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, sperând ca acest proiect să fie aplicat în câteva luni.
Zgonea le-a precizat ziariştilor că propunerea privind arborarea steagurilor judeţelor are la bază modelul pe care l-a văzut atunci când era student, după revoluţie, în anumite parlamente în care, timp de două săptămâni, erau ridicate mai sus steagurile unei anumite regiuni.
„Pentru mine, ca oltean, ar fi o mândrie ca să văd măcar o dată, timp de două săptămâni, arborat steagul judeţului Dolj”, a spus Valeriu Zgonea, arătând totodată că Harghita şi Covasna au heraldica şi simbolistica aprobată de statul român.
Zgonea a menţionat că şi reprezentanţii UDMR susţin proiectul propus de el.